Аббон з Сен-Жермен-де-Пре

Аббо́н із Сен-Жерме́н-де-Пре (фр. Abbon de Saint-Germain-des-Pres), Аббон Горбатий (Abbon le Courbé), Аббон Згорблений (бл. 850–922 або 923) — французький чернець і поет із монастиря Сен-Жермен-де-Пре.

Аббон з Сен-Жермен-де-Пре

(Abbon de Saint-Germain-des-Pres)

Народження бл. 850«бл» не може бути присвоєно заявленому типу числа типу зі значенням 0.85.
Місце народження невідомо
Смерть 922 або 923
Напрями діяльності літературна творчість, поезія

Життєпис

Походив із Нестрії. Був учнем ченця й агіографа Емуана з того самого монастиря. Аббон називав себе cernuus (лат. — уклінний; той, який преклонив коліна), що більшістю перекладачів помилково було перекладено як «горбатий» або «згорблений».

Аббон написав латиною поему (1200 віршованих рядків) «Про паризьку війну» («De Bello Parisiaco»), більш відому як «Історія облоги Парижа норманами» («Siège de Paris par les normands»). Твір присвячено подіям 885–887, свідком яких був автор. У поемі він послідовно, детально, крок за кроком описував облогу, цьому присвячено дві частини твору. Третя частина — настанови для кліриків. Ця поема — одне з головних джерел історії того часу. Цінність поеми саме в історичних свідченнях, а не в її літературному стилі. Твір багаторазово перекладався. Уперше французькою мовою поема з’явилась 1588 у збірці П. Піту, 2-е вид. опублікував священик де Брейль із монастиря Сен-Жермен-де-Пре. У 20 ст. видавалася 1942 і 1964. Аббон — також автор 37 проповідей.

Твори

  • Siège de Paris par les normands. — Сlermont-Ferrand: Editions Paléo, 2010. — 106 p.

Посилання

Автор ВУЕ

Увага! Опитування читачів ВУЕ. Заповнити анкету ⟶