Аблактування

Аблактува́ння (від лат. ablactare — відлучати дитину від грудей) — спосіб щеплення дерев (кущів), які ростуть поруч, зрощуванням їхніх стебел, гілок, пагонів без відокремлення від стовбурів. Так, наприклад, зближують і зрощують гілки прищепи й підщепи за допомогою навскісних надрізів на корі. Аблактування застосовують у плодівництві, виноградарстві, декоративному садівництві, а також за умови, коли щеплення живцями або вічками не вдається. У формовій культурі аблактування застосовують для вирощування плодових рослин із формуванням оригінальної крони різних форм, що забезпечує і урожайність, і декоративність. Одним із різновидів формової культури є шпалерна: надземні частини плодово-ягідних культур розташовують впорядковано, фіксуючи в одній площині.

Література

  1. Омельченко І. К. Культура яблуні в Україні. 2-ге вид, доп. Київ : Урожай, 2006. 304 с.
  2. Литовченко О. М., Павлюк В. В., Омельченко І. К. Кращі сорти плодових, ягідних і горіхоплідних культур української селекції. Київ : Преса України, 2011. 144 с.
  3. Маурер В. М. та ін. Декоративне розсадництво України: сучасний стан, проблеми та перспективи. Київ : НУБіП України, 2016. 211 с.

Автор ВУЕ

Увага! Опитування читачів ВУЕ. Заповнити анкету ⟶