Авенін

Авені́н (від лат. Avena — овес) — мінорні протеїни зерна злаків родини Овес, належать до групи проламінів, тобто характеризуються високим умістом проліну та глутаміну. Авенін близько­споріднений до глютену і може так само призводити до алергічних розладів у роботі кишечника (авенін-чутлива ентеропатія). За різними даними 0,6–20 % хворих на целіакію — глютенову ентеропатію — є чутливими до авеніну, точна оцінка ускладнена, оскільки овес, вирощений промиисловим способом, містить зерна інших злаків, і вміст та склад авеніну варіюється залежно від сорту вівса.

Література

  1. Mujico J. R. et al. Natural variation in avenin epitopes among oat varieties: Implications for celiac disease // J. Cereal Science. 2011. № 54 (1).

Автор ВУЕ

Увага! Опитування читачів ВУЕ. Заповнити анкету ⟶