Агресини

Агреси́ни (від лат. aggressio— напад) — продукти життєдіяльності хвороботворних мікроорганізмів, які забезпечують інвазію патогенних мікроорганізмів, їхнє розмноження і поширення в організмі. До агресинів належать речовини полисахаридної або білкової природи. Це переважно поверхневі речовини бактеріальної клітини, але іноді до агресинів відносять також мікробні ферменти і токсини. Агресини виділяються внаслідок життєдіяльності або під час розпаду патогенних мікроорганізмів, легко відокремлюються від бактеріальної клітини, добре розчиняються в рідинах організму і поширюються по ньому. Агресини знижують ефективність захоплення і перетравлення мікроорганізмів фагоцитами, посилюють вірулентність мікроорганізму, взаємодіють із захисними факторами організму хазяїна, пригнічуючи міграцію фагоцитів у вогнище запалення і знижуючи ефективність захоплення й перетравлення мікроорганізмів фагоцитами, ушкоджуючи фагоцитарні клітини аж до їх повного руйнування. Мають антигенні властивості.

Література

  1. Жданов В. М. Инфекция // Многотомное руководство по микробиологии, клинике и эпидемиологии инфекционных болезней. Москва : Медгиз, 1964. Т. 4. С. 17.

Автор ВУЕ

Увага! Опитування читачів ВУЕ. Заповнити анкету ⟶