Агроекопотенціал

Агроекопотенціа́л (від агро…, екологія та потенціал) — різновид оцінювання земельних угідь, узагальнена комплексна оцінка земельної території сільськогосподарського використання, наприклад, району чи області за сукупністю різних екологічних критеріїв (показників), від яких безпосередньо залежить урожайність сільськогосподарських культур, продуктивність сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень. Визначення агроекопотенціалу потрібне для створення збалансованої в екологічному та економічному розумінні системи землекористування, обґрунтування розміщення сільськогосподарських культур, розробки сучасної систем землеробства, спеціалізації господарств у галузі рослинництва, кормовиробництва, овочівництва, плодівництва чи виноградарства. Агроекопотенціал окремого сільськогосподарського угіддя є складником його природно-ресурсного потенціалу, що передбачає оцінювання не тільки екологічно-економічної якості земельних угідь, але наявність водних, лісових та інших природних ресурсів, здатність відтворювати агробіорізноманіття, рекреаційні, агротуристичні, оздоровчі та інші можливості конкретної території.

Література

  1. Жарінов В. І., Довгань С. В. Агроекологія. Вінниця : Нова книга, 2008. 328 с.
  2. Олійник, Я. Б. та ін. Основи екології. Київ : Знання, 2012. 558 c.

Автор ВУЕ

Увага! Опитування читачів ВУЕ. Заповнити анкету ⟶