Аденін

Аденін

Адені́н (6-амінопурин) — азотиста основа, похідна пурину, що входить до складу молекул нуклеїнових кислот, де за принципом комплементарності з’єднується з урацилом або тиміном, а також є складовою кофакторів ферментів, циклічних нуклеотидів тощо. До складу транспортних РНК можуть входити метильовані похідні аденіну — 1-метиладенін, N6,6-диметил­аденін. У старій літературі аденін іноді називається вітаміном B4. Проте на сьогодні він більше не розглядається як вітамін групи B. Аденіни — безколірні кристали, які плавляться при температурі 360–365 °C. Коефіцієнт молекулярної екстензії — 13500. Хімічна формула С5H5N5, молярна маса — 135,14 г/моль. Аденін проявляє основні властивості (pKa1 = 4,15; pKa2 = 9,8). Вважається, що при зародженні життя на Землі перший аденін був сформований полімеризацією п’яти молекул ціаніду водню (HCN).

Література

  1. Біологічний словник / За ред. К. М. Ситника і В. О. Топачевського. Київ, 1986.
  2. Боєчко Ф. Ф., Боєчко Л. О. Основні біохімічні поняття, визначення і терміни. Київ, 1993.

Автор ВУЕ

Увага! Опитування читачів ВУЕ. Заповнити анкету ⟶