Айва (Cydonia)
Айва́ (Cydonia) — рід рослин родини розових.
Зміст
Характеристика
Листопадні дерева і кущі, заввишки до 5 м. Квітує в травні — червні. Листки суцільні, прості, яйцеподібні або овальні. Квітки двостатеві, поодинокі, блідо-рожевого, білого або рожевого кольорів, великі — до 4,5–5 см у діаметрі. Чашечка засихає і залишається на плодах. Плоди великі кулясті чи грушоподібні, тверді, кисло-солодкі, ароматні, жорсткі від численних кам’янистих клітин. Смак терпкий, в’яжучий, солодкуватий.
Географічне поширення
Один вид — айва довгаста (Cydonia oblonga), трапляється в природних оселищах на Кавказі, в Середній, Південно-Західній та Малій Азії. Культивують в Іспанії, на Балканах, Кавказі, в Середній Азії, Молдові, в Північній та Південній Америці.
В Україні
В Україні айву культивують переважно на півдні, в Криму, Закарпатті, у Чернівецький обл.
Практичне значення
Айву вирощують також як декоративну рослину і як підщепу для створення низькорослих форм груші. Плоди використовують у кондитерській і консервній промисловості для виготовлення варення, желе, компотів, цукатів та ін. Айва має лікувальні властивості: препарати з неї діють як загальнозміцнювальний, сечогінний, в’яжучий, противиразковий засіб. Свіжі плоди мають жовчогінну й сечогінну дію. Відвар насіння айви використовують як обволікальний засіб. У 9–10 ст. желе з айви використовували для укладання волосся.
Література
- Гладкова В. Н. Семейство розовые, или розовоцветные (Rosaceae) // Жизнь растений: В 6 т. Москва : Просвещение, 1981. Т. 5. Ч. 2: Цветковые растения. С. 175–187.