Акація катеху

Акація катеху (лат. Acacia catechu)

Ака́ція кате́ху (Acacia catechu) — рослина роду акацій родини бобових, з деревини якої отримують екстракт — катеху, який використовують у промисловості. Невисоке (10–20 м заввишки) густо облистнене дерево. Листки складні, до 30 см завдовжки, парноперисті, з численними дрібними листочками (30–60 пар), біля основи мають парні шипи. Дрібні жовті квітки зібрані в колосоподібні суцвіття. Плід — біб, який містить округлі сплюснені темно-бурі насінини. Акація катеху у дикому стані зростає в тропічній Азії: в Китаї, Індії, Бутані, Бангладеш, М’янмі, Непалі, Пакистані, на островах Шрі-Ланка, Суматра, Ява. Культивують і в інших країнах. У 17 ст. акацію катеху вперше було вирощено в Європі. Листки і тверда темно-бура деревина акації катеху містить багато специфічних дубильних речовин, катехінів, алкалоїдів, серед яких диметилтриптамін — сильнодійна психоактивна речовина. Місцеве населення готує екстракт, який називають катеху, катха, або японська земля, виварюючи подрібнену деревину та випарюючи відвар до загустіння й висушуючи на сонці до затвердіння. Катеху залежно від вихідної сировини має вигляд шматків: майже чорного кольору — чорне, або пегу-катеху, із серцевинної частини деревини, та світлішого мідно-бурого кольору — біле, або гамбір-катеху, із гілок і листків. Катеху має виражений в’яжучий гіркуватий смак, розчиняється у воді і спирті. Розчин катеху застосовують у медицині як в’яжучий, жарознижувальний, протизапальний, кровоспинний, ранозагоювальний засіб; у промисловості — для фарбування тканин у коричневий і чорний кольори, дублення шкір; як ароматизатор у харчовій промисловості та при виробництві парфумів. З тріщин та надрізів кори акації катеху виступає гуміарабік — тверда прозора смола, відома як харчова добавка E414. Гуміарабік раніше широко застосовували в багатьох галузях промисловості як клейку речовину; у живописі — як сполучну речовину для сухих пігментів; у харчовій промисловості — як емульгатор у безалкогольних напоях (наприклад, у дієтичній «Кока-колі»), у кондитеритор. і пекарській промисловості, у виробництві морозива, йогуртів, кремів, збитих вершків; у косметичній промисловості — у складі кремів для обличчя, засобів для догляду за волоссям. У місцях природного зростання акації катеху її міцну, стійку до гниття деревину з асептичними властивостями використовують у будівництві та для виготовлення меблів. Деревину акації катеху використовують у релігійних і траурних церемоніях. Гілками годують овець і кіз. Порошок з листків, кори і серцевини стовбура місцеві мешканці застосовували для чищення зубів. Катехіни дістали свою назву завдяки акації катеху, з деревини якої їх уперше виділив 1821 німецький біохімік Ф. Рунге.

Література

  1. Муравьева Д. А. Тропические и субтропические лекарственные растения. Москва, 1983.
  2. Ujwala T. K., Tomy Sh. atc. A Systematic Review of Some Potential Anti-Diabetic Herbs Used in India Characterized by Its Hypoglycemic Activity // International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. 2015. Vol. 6. Iss.12.

Автор ВУЕ

Увага! Опитування читачів ВУЕ. Заповнити анкету ⟶