Алоза

Ало́за ― рідкісний моносахарид із групи альдогексоз (див. Альдози). У природі майже не трапляється, виділений з листя африканського чагарника Protea rubropilosa й добутий синтетичним шляхом.

Молекулярна формула алози C6H12O6, відносна молекулярна маса ― 180,16, існує як у лінійній, так і в циклічній формах.

За нормальних умов алоза ― безбарвна речовина. Добре розчиняється у воді й практично не розчиняється в метанолі. Є відомості про антипроліферативний (див. Проліферація) вплив алози на деякі різновиди ракових клітин.

Література

  1. Carbohydrates / Ed.by P. M. Collins. London, NewYork : Chapman and Hall, 1987.
  2. Hossain M., Izuishi K., Maeta H. Protective effects of d-allose against ischemia reperfusion in jury of the rat liver // Journal of Hepato-Biliary-Pancreatic Surgery. 2003. Vol. 10. Iss. 3. P. 218–225.

Автор ВУЕ

Покликання на цю статтю

Покликання на цю статтю: Камишан С. В. Алоза // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Алоза (дата звернення: 6.05.2024).

Увага! Опитування читачів ВУЕ. Заповнити анкету ⟶