Антонівка звичайна
Анто́нівка, Антонівка звичайна, Антонівське яблуко (від імені садівника Антона, який, ймовірно, перший її виростив), Духове — рослина роду яблуня (Malus) виду яблуня звичайна (Мalus domestica), сорт яблук народної селекції.
Історична довідка
Сорт виведено у Курській губернії (Росія) у другій половині 19 ст.
Характеристика
У середній смузі Російської Федерації антонівка — типовий зимовий сорт, у країнах Середньої Азії — літній. В Україні поширена як осінній сорт на Поліссі та в Лісостепу, де вирощується як у промислових, так і в аматорських садах.
Дерево сильноросле, утворює добре розвинену кулясту середньозагущену крону з міцних скелетних гілок, що відходять від стовбура під гострим кутом (60–85°). Пробуджуваність бруньок висока, пагоноутворювальна здатність середня. Плодоносить переважно на кільчатках і списиках. В Україні починає плодоносити з 5–6-го року. Плоди достигають у вересні (друга декада).
Сприйнятливість до парші та борошнистої роси нижча за середню, до гнилі плодової — середня. Зимостійкість висока. Квітує в середньоранні строки, дуже рясно. Життєздатність пилку середня (38–57 %). Зав’язування плодів від вільного запилення — 6–22 %. Найкращі запилювачі: Алкмене, Бойкен, Кальвіль сніговий, Пепінка золотиста, Ренет курський золотий, Велсі.
У плодоношення вступає на 6-й–7-й рік після висаджування на сильнорослій підщепі та на 4-й рік — на середньорослій. Плодоносить періодично. Урожайність дуже висока: 8–9-річні дерева на підщепі MM 106 формують по 30–48 кг, 12–14-річні — по 60–130 кг плодів. Плоди середні та вище середнього розміру (130–180 г), середньої одномірності, сплющено-округлі, зеленкувато-жовті, з легким сизим нальотом. Шкірка середньої товщини й твердості, еластична, гладенька, злегка масляниста. Плоди великі, округло-циліндричні або трохи конічні, ароматні. М’якуш жовтувато-білий, середньої твердості, ніжний, соковитий, ароматний, приємного солодкувато-кислого смаку. Свіжі плоди зберігаються протягом 4–6 місяців.
Знімна стиглість настає наприкінці серпня (Лісостеп) — на початку вересня (Полісся), споживча — у середині вересня. У звичайному сховищі плоди зберігаються 1–1,5 міс., в холодильнику — 2–3 місяці. Транспортабельність середня.
Використання
Використовують у свіжому вигляді, для виробництва соків, сидру, пюре, варення, мармеладу, сухофруктів, мочіння та домашньої переробки.
Література
- Омельченко І. К. Культура яблуні в Україні. 2-ге. вид., допов. Київ : Урожай, 2006. 302 c.
- Литовченко О. М. Кращі сорти плодових, ягідних і горіхоплідних культур української селекції. Київ : Преса України, 2011. 144 с.
- Antonovka // National Fruit Collection. 2015. URL: http://www.nationalfruitcollection.org.uk/full2.php?id=181&&fruit=apple
Автор ВУЕ
Покликання на цю статтю: Капштик М. В. Антонівка звичайна // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Антонівка звичайна (дата звернення: 10.05.2024).
Статус гасла: Оприлюднено
Оприлюднено: 09.07.2021
Важливо!
Ворог не зупиняється у гібридній війні і постійно атакує наш інформаційний простір фейками.
Ми закликаємо послуговуватися інформацією лише з офіційних сторінок органів влади.
Збережіть собі офіційні сторінки Національної поліції України та обласних управлінь поліції, аби оперативно отримувати правдиву інформацію.
Отримуйте інформацію тільки з офіційних сайтів