Апельсин
Апельси́н (Citrus sinensis) — вид рослин роду цитрус родини рутових та її плід.
Характеристика
Вічнозелене дерево заввишки 6–12 м. Має круглу компактну крону. Листки видовжено-овальні, з округлою основою й загостреною верхівкою. Квітки білі, двостатеві, мають сильний аромат. Плоди кулясті або овальні, від світло-жовтого до майже червоного забарвлення, соковиті. Доросле дерево дає до 300–500 і більше плодів.
Географічне поширення
Походить із Південно-Східної Азії.
Значення
Промислове культивування апельсинів розвинене у тропіках і субтропіках (США, Італія, Іспанія, Греція, Єгипет, Туреччина тощо). У харчовій промисловості (зокрема, кондитерській галузі) здебільшого використовують свіжі та перероблені кисло-солодкі плоди, що містять цукри (до 9 %), кислоту лимонну (до 2,5 %), вітаміни А (див. Ретинол), В, С. Зі шкірки плодів добувають ефірну олію (до 2 %). Сік апельсинів — полівітамінний засіб, його вживають за гіповітамінозів та авітамінозів, подагри, атеросклерозу, захворювань печінки. Апельсиновий сік підвищує апетит, добре тамує спрагу за підвищеної температури тіла, поліпшує травлення.
Література
- Лікарські рослини: Енциклопедичний довідник / Відп. ред. А. М. Гродзинський. Київ : Головна редакція УРЕ ім. М. П. Бажана, 1989. 544 с.
- Чебан С. Д., Долід А. В., Сіленко В. О. та ін. Цитрусові та субтропічні плодові культури. Кам’янець-Подільський : [б. в.], 2013. 212 с.
- Mazzoni C. Golden Fruit: a Cultural History of Oranges in Italy. Toronto ; Buffalo : University of Toronto Press, 2018. 224 p.
Автор ВУЕ
Покликання на цю статтю: Апельсин // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Апельсин (дата звернення: 27.04.2024).
Статус гасла: Оприлюднено
Оприлюднено: 03.03.2021
Важливо!
Ворог не зупиняється у гібридній війні і постійно атакує наш інформаційний простір фейками.
Ми закликаємо послуговуватися інформацією лише з офіційних сторінок органів влади.
Збережіть собі офіційні сторінки Національної поліції України та обласних управлінь поліції, аби оперативно отримувати правдиву інформацію.
Отримуйте інформацію тільки з офіційних сайтів