Арабіноза
Арабіно́за— моносахарид із групи альдопентоз — альдоз, у молекулах яких п’ять атомів Карбону.
Молекулярна формула — C5H10O5. Відносна молекулярна маса — 150,13.
Термін походить від назви рослинного клею арабін, складника гуміарабіку. D- та L-енантіомери, у кожного з яких п’ять таутомерних форм (лінійна 2 піранози, 2 фуранози), що легко переходять одна в одну. Арабіноза за нормальних умов - безбарвні кристали; температура плавлення (tпл.) залежить від ізомерної форми: 155,5–156,5 °C для D-арабінози, 158 °C для L -арабінози. Добре розчинна у воді, погано — у спирті етиловому, нерозчинна в ефірі діетиловому. На відміну від більшості моносахаридів у природі найпоширеніший L-ізомер арабінози. Залишок L-арабінози. є складником багатьох дисахаридів, глікозидів, складних цукрів. Дріжджжі не зброджують арабінозу.
Автор ВУЕ
Покликання на цю статтю: Арабіноза // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Арабіноза (дата звернення: 27.04.2024).
Статус гасла: Оприлюднено
Оприлюднено: 29.06.2022
Важливо!
Ворог не зупиняється у гібридній війні і постійно атакує наш інформаційний простір фейками.
Ми закликаємо послуговуватися інформацією лише з офіційних сторінок органів влади.
Збережіть собі офіційні сторінки Національної поліції України та обласних управлінь поліції, аби оперативно отримувати правдиву інформацію.
Отримуйте інформацію тільки з офіційних сайтів