Аронія
Аро́нія (Aronia) — рід рослин родини розових.
Зміст
Таксономія і характеристика
У складі роду 2–4 види, включно з гібридогенними (див. Гібрид), що виникли в культурі. Види роду аронія — листопадні кущі до 3 м заввишки. Листки прості, цілісні, листкова пластинка по краю дрібнопилчаста. Оцвітина подвійна. Чашолистки дрібні, залишаються на плодах, неопадні. Квітки двостатеві, актиноморфні, 9–12 мм у діаметрі, 5-членні, зібрані в щиткоподібні суцвіття. Пелюстки білі, зрідка червонуваті, довші за чашолистки. Тичинок 15–25. Гінецей з 5 зрослих між собою та з гіпантієм плодолистків. Зав’язь п’ятигніздна. Плоди — яблукоподібні, округлі, кулеподібні, блискучі, соковиті, 6–10 мм, чорні або червоні. Плодоносить на 3–4-й рік, плоди достигають у серпні–вересні. Плоди аронії чорноплідної (Aronia melanocarpa) багаті на вміст органічних кислот, дубильних речовин, вітамінів, пектинів, цукрів, фенольних та інших сполук, а також макро- і мікроелементів (фосфор, мідь, марганець, залізо, молібден, магній, бор, кобальт, йод).
Географічне поширення
Два види роду — аронія червона (Aronia arbutifolia) й аронія чорноплідна в природі поширені на сході Північної Америки. В Європі внаслідок інтродукції утворилися види гібридогенного походження: Aronia × floribunda, Aronia × prunifolia. Аронію чорноплідну, як і інші види та гібриди, вирощують як плодові, лікарські і декоративні рослини в Україні й інших країнах Європи з помірним кліматом. Вони зрідка дичавіють, деякі є інвазійними (наприклад, у Білорусі).
Значення
Плоди аронії чорноплідної використовують у кондитерському та лікеро-горілчаному виробництві. У сушеному та свіжому вигляді плоди є лікарською сировиною. Вичавки використовують для виготовлення лікарських препаратів та натуральних харчових барвників. Плоди мають гіпотензивні, спазмолітичні, протизапальні, антимікробні, капілярозміцнювальні, сечо- та жовчогінні властивості, активізують гемостаз.
Література
- Виноградова Ю. К., Куклина А. Г. Арония Мичурина: от создания до натурализации. Москва : ГЕОС, 2014. 137 с.
- Державна Фармакопея України. Доповнення 1. 2-ге вид. Харків : Державне підприємство «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів», 2016. 360 с.
- Криворучко О. В., Котов А. Г., Самойлова В. А. та ін. Визначення вмісту антоціанів і танінів у аронії чорноплідної плодах // Медична та клінічна хімія. 2018. Т. 20. № 1. С. 71–75.
- Гудзенко А. В., Власенко С. О. Вивчення компонентного складу летких сполук плодів горобини чорноплідної (Aronia melanocarpa Michx.) з використанням методу газової хроматографії з мас-детекцією // Збірник наукових праць співробітників Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика. 2019. Вип. 33. С. 105–111.
Автор ВУЕ
Покликання на цю статтю: Зав’ялова Л. В. Аронія // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Аронія (дата звернення: 11.05.2024).
Статус гасла: Оприлюднено
Оприлюднено: 21.03.2021
Важливо!
Ворог не зупиняється у гібридній війні і постійно атакує наш інформаційний простір фейками.
Ми закликаємо послуговуватися інформацією лише з офіційних сторінок органів влади.
Збережіть собі офіційні сторінки Національної поліції України та обласних управлінь поліції, аби оперативно отримувати правдиву інформацію.
Отримуйте інформацію тільки з офіційних сайтів