Аспарагін
Аспарагі́н C4H808N2 - моноамід аспарагінової кислоти. Молекулярна маса 132,12. Залежно від положення NH2-групи по відношенню до амідної групи розрізняють α-аспарагін -HOOCOH2CH(NH2)CONH2 і β-аспарагін - HOOCCH(NH2)CH2CONH2. Аспарагін – безбарвні кристали, розчинні у воді і нерозчиннів етанолі й діетиловому етері. Температура плавлення D- і L-α-аспарагіну 213 °С (з розкладанням); D і L-β-аспарагіну 234,5 °С (з розкладанням). α-аспарагін добувають синтетично, β-аспарагін широко поширений у тваринних і рослинних тканинах (масова частка в паростках віки, напиклад, становить до 28 %), входить до складу білків і поліпептидів, переважно у вигляді L-форми. Для L-β-аспарагіну [а]D = + 5,41 ° (у воді). L-β-аспарагін добувають з L-аспарагінової кислоти. Аспарагін-амфотерне сполука, утворює солі з кислотами і лугами, унаслідок нагрівання з якими амідная група гідролізується з відщепленням амоніаку (NH3), що використовують для кількісного визначення аспарагіну. З гідролізатів білків β-аспарагін може бути виділений у вигляді нерозчинної солі купруму. Аспарагін дає біурeтову реакцію. β-аспарагін в організмах тварин є продуктом зв'язування NH3, переносить його до нирок.
Література
D’Mello F. Amino Acids in Higher Plants. Walling ford, 2015. Л.
Автор ВУЕ
Покликання на цю статтю: Аспарагін // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Аспарагін (дата звернення: 6.05.2024).
Статус гасла: Оприлюднено
Оприлюднено: 24.06.2022
Важливо!
Ворог не зупиняється у гібридній війні і постійно атакує наш інформаційний простір фейками.
Ми закликаємо послуговуватися інформацією лише з офіційних сторінок органів влади.
Збережіть собі офіційні сторінки Національної поліції України та обласних управлінь поліції, аби оперативно отримувати правдиву інформацію.
Отримуйте інформацію тільки з офіційних сайтів