Бодо, Жан-Моріс-Еміль

Бодо Жан.jpg

Бодо́, Жан-Морі́с-Емі́ль (фр. Baudot, Jean Maurice Émile; 11.09.1845, муніципалітет Маньє, тепер регіон Гранд-Ест, Франція — 28.03.1903, м. Париж, Франція) — інженер, розробник у галузі телеграфії, автор коду Бодо — прообразу сучасних двійкових кодувань.

Бодо, Жан-Моріс-Еміль

(Baudot, Jean Maurice Émile)

Народження 11.09.1845
Місце народження Маньє
Смерть 28.03.1903
Місце смерті Париж
Місце діяльності Франція
Напрями діяльності телекомунікації, телеграфія


Життєпис

Походив із незаможньої родини: батько — чоботар, мати — швачка.

Після закінчення початкової школи (освіту не продовжував) працював на дідусевій фермі.

1869 зараховано на посаду учня оператора в Управління поштами і телеграфами Франції. Тут опанував телеграф Морзе (див. С. Морзе). Направлений на курси з вивчення друкувального телеграфного апарату Д. Г’юза (1831–1900; Велика Британія). При цьому Бодо самостійно вивчав механіку та електротехніку.

Під час франко-німецької війни служив військовим телеграфістом, отримав чин лейтенанта.

Після повернення до служби в Управлінні (1872) у вільний час почав розробку власної системи телеграфії, на яку 1874 отримав патент. 1880 призначений контролером Управління, 1882 — інженером-інспектором. Продовжував удосконалення винаходу. Через незначне фінансування від установи дослідження проводив власним коштом.

Винаходи

Телеграф Бодо

Телеграф Бодо об’єднав переваги друкувального телеграфу Д. Г’юза (автоматичне друкування вхідних повідомлень) та системи Б. Меєра (одночасне передавання до 4-х повідомлень однією лінією кодом Морзе). Телеграф складався з передавального та приймального пристроїв і розподільника; застосовував розроблений Бодо 5-розрядний двійковий код. Передавальний пристрій мав 5 клавіш (3 для правої руки, 2 — для лівої). За їхньою допомогою оператор набирав код, що відповідав поточному символу вихідного повідомлення. Приймальний пристрій декодував отримані символи і друкував їх на телеграфній стрічці. Розподільник слугував для перетворення 5-розрядного коду на послідовність електричних сигналів і навпаки, а також для мультиплексування даних. Система Бодо дозволяла одночасну роботу шести операторів. Типова швидкість передавання повідомлень у телеграфі Бодо складала 30 слів (180 знаків) на хвилину для одного апарата. Теоретичну швидкість під час роботи на невеликих відстанях оцінювали у 5 400 і більше знаків на хвилину.

Патент на систему отримано 17.06.1874. Її прототип завершено 1876. Наступного року систему випробувано між містами Парижем і Бордо. 1878 апарат продемонстровано на Всесвітній виставці в м. Парижі та удостоєно золотої медалі. Остаточного вигляду набув 1882 (хоча пізніше отримував дрібні вдосконалення).

У подальшому нові розробки Бодо спрямовано переважно на забезпечення надійного функціонування телеграфу на великих відстанях. Запроваджено проміжні станції — ретранслятори (див. Ретрансляція).

Комерційне використання системи почалося з 1879 на лінії Париж — Ліон. До 1892 у Франції функціонував 101 апарат системи Бодо. 1887 телеграфні апарати цієї системи почали використовувати на телеграфній лінії Париж — Рим. Згодом вони отримали широке застосування на міжнародних і національних телеграфних лініях у низці країн Європи, Азії, Америки.

Апарати Бодо використовували до 1950-х.

Код Бодо

Найзначнішим винаходом Бодо вважають розробку коду для передавання інформації. На відміну від коду Морзе, який подає інформацію у вигляді послідовностей змінної (від 1 до 5 точок і тире) довжини (що значно ускладнює автоматизацію кодування/декодування), в коді Бодо всі символи представлені послідовностями однакової довжини (5 двійкових символів).

Використання 5 розрядів дозволяло закодувати 32 (25) символи. Цього було достатньо для кодування латинської абетки, але не цифр і розділових знаків. Бодо використав спеціальні коди, що дозволяли перемикання між літерами та іншими символами. Його код забезпечував передавання 57-ми символів (включно з проміжком) та команду видалення попереднього символу.

У першій половині 20 ст. код Бодо стандартизовано Міжнародним консультаційним комітетом із телеграфії під назвою Міжнародний телеграфний алфавіт № 1 (англ. International Telegraph Alphabet № 1, ITA1). Код Бодо став першою успішною реалізацією кодування символів двійковими послідовностями фіксованої довжини, прототипом сучасних систем кодів (до прикладу, ASCII).

Визнання

1878 Бодо удостоєний золотої медалі Всесвітньої виставки в м. Парижі, 1881 — почесного диплома Міжнародної електричної виставки.

Кавалер ордена Почесного легіону (1878), офіцер ордена (1898).

Відзначений державними нагородами Бельгії, Австро-Угорщини, Італії (тричі).

1926 Консультативний комітет із міжнародного телеграфного зв’язку Міжнародного союзу електрозв’язку назвав на честь Бодо одиницю виміру швидкості передачі телеграфних повідомлень (бод, франц. Baud; Bd). Тепер бод — одиниця вимірювання символьної швидкості.

Ім’ям винахідника названо декілька вулиць у містах Франції, а також підводну гору в Середземному морі.

Література

  1. Technical Pamphlets for Workmen. Baudot Multiple Type-printing System. London : His Majesty’s Stationery Office, 1934. 27 p. URL: http://www.samhallas.co.uk/repository/telegraph/b6_baudot_multiplex.pdf
  2. Froehlich F., Kent A. The Froehlich/Kent Encyclopedia of Telecommunications : in 18 vol. New York : M. Dekker, 1991. Vol. 2. 536 p.
  3. Day L., McNeil I. Biographical Dictionary of the History of Technology Routledge. London; New York : Routledge, 1998. 844 p.
  4. Lesaffre L. Résumé historique de l’appareil télégraphique Baudot // Les Cahiers de la FNARH. 2003. № 90. P. 41–46. URL: https://www.fnarh.com/files/Cahiers_FNARH_90_Lesaffre_Baudot.pdf

Автор ВУЕ

О. В. Арістов


Покликання на цю статтю

Покликання на цю статтю: Арістов О. В. Бодо, Жан-Моріс-Еміль // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Бодо, Жан-Моріс-Еміль (дата звернення: 29.04.2024).


Оприлюднено

Статус гасла: Оприлюднено
Оприлюднено:
10.02.2023

Важливо!

Ворог не зупиняється у гібридній війні і постійно атакує наш інформаційний простір фейками.

Ми закликаємо послуговуватися інформацією лише з офіційних сторінок органів влади.

Збережіть собі офіційні сторінки Національної поліції України та обласних управлінь поліції, аби оперативно отримувати правдиву інформацію.

Отримуйте інформацію тільки з офіційних сайтів


Міністерство оборони України Лого.png

Міністерство оборони України

МВС України Лого.jpg

Міністерство внутрішніх справ України

Генеральний штаб ЗСУ Лого.jpg

Генеральний штаб Збройних сил України

Державна прикордонна служба України Лого.jpg

Державна прикордонна служба України



Увага! Опитування читачів ВУЕ. Заповнити анкету ⟶