Навчально-реабілітаційний заклад вищої освіти «Кам'янець-Подільський державний інститут»

Навча́льно-реабілітаці́йний за́клад ви́щої осві́ти «Кам’яне́ць-Поді́льський держа́вний інститу́т», НРЗВО «Кам’янець-Подільський державний інститут» — загальнодержавний інклюзивний заклад вищої освіти в м. Кам’янці-Подільському Хмельницької області, Україна. Засновано 2021.

Герб КПДІ
Кам’янець-Подільський державний інститут

Навчально-реабілітаційний заклад вищої освіти «Кам'янець-Подільський державний інститут»

Тип заклад вищої освіти
Рік створення 2021
Форма власності державна
Профіль діяльності освіта, наука
Розташування Кам'янець-Подільський, Україна

Статус

Державний заклад, підпорядкований Міністерству освіти і науки України.

Офіційний сайт

https://kpdi.edu.ua/

Історична довідка

Відповідно до наказу № 56 Міністерства соціального забезпечення УРСР 1971 створено Кам’янець-Подільський планово-економічний технікум-інтернат для осіб з інвалідністю. У закладі відкрили дві спеціальності: «Економіка і організація сільськогосподарського виробництва» та «Економіка і організація побутового обслуговування».

У перший рік діяльності в закладі навчалося 120 студентів, об’єднаних у 4 академічні групи.

1981 навчання перепрофільовано на спеціальності «Економіка і планування в галузях народного господарства» і «Бухгалтерський облік, контроль і аналіз господарської діяльності (системи АПК)».

Від середини 1990-х технікум-інтернат розпочав роботу щодо ліцензування спеціальності «Соціальна робота». З 2002 в закладі навчають молодших спеціалістів за цією спеціальністю. Технікум продовжує готувати бухгалтерів та економістів.

За наказом Міністерства освіти і науки України від 29.11.2016 № 1434 технікум-інтернат реорганізовано в Подільський спеціальний навчально-реабілітаційний соціально-економічний коледж.

У лютому 2017 відповідно до наказу МОН України затверджено Статут Подільського коледжу, положення якого уможливили зміну структури закладу освіти, умови вступу до коледжу, визначили новий перелік дорадчих і робочих органів. Створено Наглядову раду, вчену раду; сформовано кафедри:

  • соціальної роботи та психології;
  • економіки, фінансів, обліку та оподаткування (з 2019 — фінансів, економіки та економічної кібернетики, з 2020 — фінансів та економіки);
  • обліку і оподаткування.

Згодом відкрито кафедру інформаційної діяльності, документознавства і фундаментальних дисциплін.

Почав функціонувати навчально-реабілітаційний відділ, основним завданням якого є надання реабілітаційних послуг студентам з інвалідністю за напрямами: трудова, соціальна, освітня, спортивно-фізкультурна.

Упродовж 2017–2019 ліцензовано нові спеціальності на рівнях вищої освіти «Початковий (короткий цикл)», «Перший (бакалаврський)».

12.05.2021 заклад перейменовано на НРЗВО «Кам’янець-Подільський державний інститут».

Керівники

1971–1979 ― В. Іустінов (дати й місця народження та смерті невідомі).

1980–1986 ― І. Слободян (дати й місця народження та смерті невідомі).

1986–2015 ― викладач-методист, заслужений працівник освіти України В. Цопа (1949; тепер Україна).

З червня 2015 ― кандидат економічних наук, доцент, заслужений працівник освіти України М. Тріпак (1975; тепер Україна).

Підготовка фахівців

Підготовку фахівців станом на 2022 здійснюють:

за освітньо-професійним ступенем «Фаховий молодший бакалавр» за спеціальностями:

  • «Економіка»;
  • «Облік і оподаткування»;
  • «Соціальна робота»;
  • «Професійна освіта: цифрові технології»;

за освітнім ступенем «Бакалавр» за спеціальностями:

  • «Економіка»;
  • «Психологія»;
  • «Облік і оподаткування»;
  • «Фінанси, банківська справа та страхування»;
  • «Комп’ютерні науки»;
  • «Соціальна робота»;
  • «Професійна освіта: цифрові технології»;

за освітнім ступенем «Магістр» за спеціальностями:

  • «Історія та археологія»;
  • «Економіка»;
  • «Публічне управління та адміністрування».

Загальна кількість студентів, випускників

У закладі здобувають вищу освіту люди, які попри інвалідність зуміли досягти визначних успіхів у навчанні, спорті, науці, мистецтві. Подільський коледж перетворився зі спеціалізованого закладу освіти для дітей з інвалідністю в конкурентоздатний сучасний ЗВО НРЗВО «Кам’янець-Подільський державний інститут», де здобули освіту понад 10 тисяч осіб.

Кампус

Навчальний корпус ― це чотириповерхова будівля, у якій на першому поверсі розташовані службові приміщення, бібліотека, читальна зала, їдальня, спеціалізовані навчальні аудиторії та блок житлових кімнат для студентів денної форми навчання, які переміщаються на візках, частина спортивно-реабілітаційного центру (спортивна зала для ігрових видів спорту, силова зала, приміщення для викладачів фізичного виховання та тренерів), пресцентр, психологічна служба, заочне відділення, конференц-зала.

На другому, третьому, четвертому поверхах розміщені навчальні аудиторії (кабінети) та лабораторії. 2003 повністю реконструйовано третій поверх навчального корпусу та введено в експлуатацію 10 навчальних кабінетів для спеціальності «Соціальна робота».

Відповідно до навчальних планів в інституті та фаховому коледжі станом на 2022 обладнано 38 сучасних навчальних аудиторій, 3 спеціалізовані комп’ютерні лабораторії. Площа навчальних приміщень ― 2596,8 м2.

Аудиторії і лабораторії забезпечені сучасною апаратурою: відеокамерами, телевізорами, комп’ютерною технікою із виходом в Інтернет, Wi-Fi, мультимедійною та проєкційною технікою.

На площах навчального корпусу та гуртожитку розташовані фізкультурно-спортивна та реабілітаційна бази, зокрема спортивний майданчик ― 773,06 м2.

У будівлі є перехідна галерея (перехід) між навчальним корпусом та гуртожитком загальною площею 216,4 м2.

Структурні підрозділи

У складі НРЗВО «Кам’янець-Подільський державний інститут»:

  • Навчально-науковий інститут інформаційної та соціоекономічної діяльності;
  • Відокремлений структурний підрозділ Кам’янець-Подільський фаховий коледж.

У Навчально-науковому інституті функціонує 3 кафедри та 1 відділ:

  • кафедра фінансів, обліку та оподаткування імені С. Юрія;
  • кафедра інклюзивної економіки, кібернетики і комп’ютерних наук;
  • кафедра соціальної роботи, психології та соціокультурної діяльності імені Т. Сосновської;
  • відділ заочної та дистанційної форм навчання.

Фаховий коледж як структурний підрозділ Інституту має:

  • соціально-економічне відділення;
  • організаційно-виховний відділ;
  • відділ професійно-технічної освіти;

циклові комісії:

  • Циклова комісія обліково-економічних дисциплін;
  • Циклова комісія суспільно-гуманітарних і фундаментальних дисциплін;
  • Циклова комісія соціальної роботи та фізичної реабілітації.

Науково-дослідна діяльність

Заклад вищої освіти забезпечує розвиток сталої традиції проведення науково-дослідних заходів: щорічна Міжнародна науково-практична конференція «Інновації партнерської взаємодії освіти, економіки та соціального захисту в умовах інклюзії та прагматичної реабілітації соціуму»; щорічна Міжнародна наукова студентська конференція «Молодь і науковий прогрес у соціально-економічному та освітньому просторі суспільства».

Відомі випускники

5 випускників закладу є членами Національної паралімпійської збірної України з футболу. Викладач-тренер, випускник Інституту В. Барановський надав потужний старт для чемпіонів Т. Дутка (1982), В. Антонюка (1979), В. Трушева (1983), Д. Пономарьова (1985), О. Девлиша (1986; усі ― тепер Україна).

Вагомі спортивні досягнення й здобутки є результатом успішної фізичної та психолого-педагогічної реабілітації:

  • А. Владичинська (2000; Україна) — кандидат у майстри спорту, срібна призерка Міжнародного турніру з волейболу сидячи у Фінляндії, член Паралімпійської жіночої збірної України з волейболу сидячи;
  • К. Дімітрішина (1999; Україна) — майстер спорту, бронзова призерка Чемпіонату Європи з волейболу сидячи, срібна призерка Міжнародного турніру з волейболу сидячи у Фінляндії, член Паралімпійської жіночої збірної України з волейболу сидячи;
  • К. Ільчук (2002; Україна) — кандидат у майстри спорту, срібна призерка 5 щорічного міжнародного турніру з волейболу сидячи, член Паралімпійської жіночої збірної України з волейболу сидячи;
  • А. Долина (2005; Україна) ― член Паралімпійської жіночої збірної України з волейболу сидячи. Тренер усіх — О. Погорецька (1975; тепер Україна).

Міжнародна співпраця

НРЗВО «Кам’янець-Подільський державний інститут» здійснює міжнародне співробітництво на засадах інтеграції системи вищої освіти та науки України у світовий та європейський простір, запровадження новітніх технологій освітньої, наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності, обміну науковими ідеями, розробками, знаннями, досвідом тощо, підготовки висококваліфікованих, конкурентоспроможних фахівців, їх виховання на загальносвітових та європейських цінностях за умови збереження та розвитку досягнень і прогресивних традицій національної вищої школи.

Викладачі та студенти Інституту та Фахового коледжу у співпраці з Українським державним університетом імені Михайла Драгоманова активно долучаються до заходів Кафедра Жана Монне «Соціальні та культурні аспекти європейських студій» (у межах імплементації міжнародного проєкту напряму Жана Монне «Європейські цінності різноманіття та інклюзії для сталого розвитку»).

Викладачі закладу беруть участь у міжнародних тренінгах, зокрема «Ефективна підтримка психічного здоров’я у кризовій ситуації», що має на меті зміцнювати стійкість громад через соціально-економічну підтримку ветеранів (фінансує Європейський Союз та впроваджує Міжнародна організація з міграції).

Видавнича діяльність

Інститут видає науковий журнал «Інклюзія і суспільство» (категорія «Б» за спеціальностями 011 «Освітні, педагогічні науки», 013 «Початкова освіта», 015 «Професійна освіта (за спеціалізаціями)», 016 «Спеціальна освіта», 051 «Економіка», 053 «Психологія»).

Література

  1. Навчально-реабілітаційний заклад вищої освіти «Кам’янець-Подільський державний інститут» (офіційний сайт). URL: https://kpdi.edu.ua/

Автор ВУЕ

М. М. Тріпак


Покликання на цю статтю

Покликання на цю статтю: Тріпак М. М. Навчально-реабілітаційний заклад вищої освіти «Кам'янець-Подільський державний інститут» // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Навчально-реабілітаційний заклад вищої освіти «Кам'янець-Подільський державний інститут» (дата звернення: 28.04.2024).


Оприлюднено

Статус гасла: оприлюднено
Оприлюднено:
26.02.2023

Важливо!

Ворог не зупиняється у гібридній війні і постійно атакує наш інформаційний простір фейками.

Ми закликаємо послуговуватися інформацією лише з офіційних сторінок органів влади.

Збережіть собі офіційні сторінки Національної поліції України та обласних управлінь поліції, аби оперативно отримувати правдиву інформацію.

Отримуйте інформацію тільки з офіційних сайтів


Міністерство оборони України Лого.png

Міністерство оборони України

МВС України Лого.jpg

Міністерство внутрішніх справ України

Генеральний штаб ЗСУ Лого.jpg

Генеральний штаб Збройних сил України

Державна прикордонна служба України Лого.jpg

Державна прикордонна служба України

Увага! Опитування читачів ВУЕ. Заповнити анкету ⟶