Відмінності між версіями «Абсолютний спирт»

 
(Не показані 11 проміжних версій 4 користувачів)
Рядок 1: Рядок 1:
 +
'''Абсолю́тний спирт''' — етанол ([[спирт етиловий]]), у якому практично немає води й сторонніх домішок.
  
 
+
Температура кипіння абсолютного спирту — близько 78,39 °С. Його отримують зі спирту-ректифікату, масова частка води у якому близько 4,5 %. Домішки води видаляють нагріванням спирту з водовідбірними речовинами: [[Оксиди|оксидом]] кальцію, [[Карбіди|карбідом]] кальцію, безводним [[Сульфати|сульфатом]] міді (ІІ) тощо. Ректифікат ще зневоднюють перегонкою з [[бензол]]ом, толуолом, гексаном та іншими способами. Наприклад, у промислових масштабах для абсолютування спирту використовують молекулярні сита, пори яких проникні для молекул води, а для молекул етанолу є непроникними. Застосовують також мембранний метод: підігріту до 60 °C водно-спиртову суміш пропускають під тиском близько 1 кПа крізь напівпроникну мембрану, яка затримує молекули етанолу.
'''Абсолю́тний спирт''' — етанол ([[спирт етиловий]]), в якому практично немає води й сторонніх домішок.
 
 
 
Температура кипіння абсолютного спирту — близько 78,39 °С. Його отримують зі спирту-ректифікату, масова частка води в якому близько 4,5 %. Домішки води видаляють нагріванням спирту з водовідбірними речовинами: оксидом кальцію, карбідом кальцію (див. [[Карбіди]]), безводним сульфатом міді (ІІ) тощо. Ректифікат ще зневоднюють перегонкою з [[бензол]]ом, толуолом, гексаном та іншими способами. Наприклад, у промислових масштабах для абсолютування спирту використовують молекулярні сита, пори яких проникні для молекул води, а для молекул етанолу є непроникними. Застосовують також мембранний метод: підігріту до 60 °C водно-спиртову суміш пропускають під тиском близько 1 кПа крізь напівпроникну мембрану, яка затримує молекули етанолу.
 
  
 
== Література ==  
 
== Література ==  
 +
# Стабников В. Н. Перегонка и ректификация этилового спирта. Москва : Пищевая промышленность, 1969. 456 с.
 +
# Манк В. В., Мельник Л. М., Стеценко Н. О. Дегідратація етилового спирту природними та синтетичними цеолітами // Вісник Національного технічного університету "ХПІ". 2005. № 26.  С. 73–78.
 +
# Волынский Н. П. Абсолютирование этилового спирта // Журнал общей химии. 2009. Т. 79. Вып. 2. С. 336–337.
  
# Стабников В. Н. Перегонка и ректификация этилового спирта. Москва: Пищевая промышленность, 1969 - 456 с;
+
== Автор ВУЕ ==
# Манк В. В., Мельник Л. М., Стеценко Н. О. Дегідратація етилового спирту природними та синтетичними цеолітами // Наук. праці Херсон. держ. ун-ту. 2005. №16.
+
* [[Автор_ВУЕ::Редакція ВУЕ]]
# Волынский Н. П. Абсолютирование этилового спирта // Журнал общей химии. 2009. Т. 79. Вып. 2.
+
{{Цитування_ред}}
 
 
 
[[Категорія:Е-ВУЕ]]
 
[[Категорія:Е-ВУЕ]]
  
 +
[[Категорія:Цивілізація]]
 
[[Категорія:ВУЕ]]
 
[[Категорія:ВУЕ]]
 
[[Категорія:Технічні науки]]
 
[[Категорія:Технічні науки]]
Рядок 18: Рядок 19:
 
[[Категорія:Технологія продуктів органічного синтезу]]
 
[[Категорія:Технологія продуктів органічного синтезу]]
 
[[Категорія:Речовина]]
 
[[Категорія:Речовина]]
 +
{{Оприлюднено
 +
|Науковий напрям=Технічні науки
 +
|Дефініція=етанол (спирт етиловий), у якому практично немає води й сторонніх домішок.
 +
|Статус гасла=Оприлюднено
 +
|Аудіосупровід=
 +
|Відео=
 +
|Аудіо=
 +
|Ілюстрації=
 +
|Обсяг гасла=
 +
|Рік оприлюднення=2017
 +
|Місяць оприлюднення=11
 +
|Дата оприлюднення=27
 +
}}

Поточна версія на 18:08, 26 січня 2024

Абсолю́тний спирт — етанол (спирт етиловий), у якому практично немає води й сторонніх домішок.

Температура кипіння абсолютного спирту — близько 78,39 °С. Його отримують зі спирту-ректифікату, масова частка води у якому близько 4,5 %. Домішки води видаляють нагріванням спирту з водовідбірними речовинами: оксидом кальцію, карбідом кальцію, безводним сульфатом міді (ІІ) тощо. Ректифікат ще зневоднюють перегонкою з бензолом, толуолом, гексаном та іншими способами. Наприклад, у промислових масштабах для абсолютування спирту використовують молекулярні сита, пори яких проникні для молекул води, а для молекул етанолу є непроникними. Застосовують також мембранний метод: підігріту до 60 °C водно-спиртову суміш пропускають під тиском близько 1 кПа крізь напівпроникну мембрану, яка затримує молекули етанолу.

Література

  1. Стабников В. Н. Перегонка и ректификация этилового спирта. Москва : Пищевая промышленность, 1969. 456 с.
  2. Манк В. В., Мельник Л. М., Стеценко Н. О. Дегідратація етилового спирту природними та синтетичними цеолітами // Вісник Національного технічного університету "ХПІ". 2005. № 26. С. 73–78.
  3. Волынский Н. П. Абсолютирование этилового спирта // Журнал общей химии. 2009. Т. 79. Вып. 2. С. 336–337.

Автор ВУЕ


Покликання на цю статтю

Покликання на цю статтю: Абсолютний спирт // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Абсолютний спирт (дата звернення: 7.06.2024).


Оприлюднено

Статус гасла: Оприлюднено
Оприлюднено:
27.11.2017

Важливо!

Ворог не зупиняється у гібридній війні і постійно атакує наш інформаційний простір фейками.

Ми закликаємо послуговуватися інформацією лише з офіційних сторінок органів влади.

Збережіть собі офіційні сторінки Національної поліції України та обласних управлінь поліції, аби оперативно отримувати правдиву інформацію.

Отримуйте інформацію тільки з офіційних сайтів


Міністерство оборони України Лого.png

Міністерство оборони України

МВС України Лого.jpg

Міністерство внутрішніх справ України

Генеральний штаб ЗСУ Лого.jpg

Генеральний штаб Збройних сил України

Державна прикордонна служба України Лого.jpg

Державна прикордонна служба України


Увага! Опитування читачів ВУЕ. Заповнити анкету ⟶