Відмінності між версіями «Аблактування»

Рядок 16: Рядок 16:
 
[[Категорія:Поняття]]
 
[[Категорія:Поняття]]
 
[[Категорія:Сільськогосподарські науки]]
 
[[Категорія:Сільськогосподарські науки]]
 +
[[Категорія:Агрономія]
 +
[[Категорія:Рослинництво]]]

Версія за 14:52, 29 жовтня 2018

Аблактува́ння (від лат. ablactare — відлучати дитину від грудей) — спосіб щеплення дерев (кущів), які ростуть поруч, зрощуванням їхніх стебел, гілок, пагонів без відокремлення від стовбурів. Так, наприклад, зближують і зрощують гілки прищепи й підщепи за допомогою навскісних надрізів на корі. Аблактування застосовують у плодівництві, виноградарстві, декоративному садівництві, а також за умови, коли щеплення живцями або вічками не вдається. У формовій культурі аблактування застосовують для вирощування плодових рослин із формуванням оригінальної крони різних форм, що забезпечує і урожайність, і декоративність. Одним із різновидів формової культури є шпалерна: надземні частини плодово-ягідних культур розташовують впорядковано, фіксуючи в одній площині.

Література

  1. Омельченко І. К. Культура яблуні в Україні. Київ, 2006.
  2. Кращі сорти плодових, ягідних і горіхоплідних культур української селекції. Київ, 2011.

Автор ВУЕ

[[Категорія:Агрономія]]

Увага! Опитування читачів ВУЕ. Заповнити анкету ⟶