Відмінності між версіями «Аблактування»
Рядок 16: | Рядок 16: | ||
[[Категорія:Поняття]] | [[Категорія:Поняття]] | ||
[[Категорія:Сільськогосподарські науки]] | [[Категорія:Сільськогосподарські науки]] | ||
+ | [[Категорія:Агрономія] | ||
+ | [[Категорія:Рослинництво]]] |
Версія за 14:52, 29 жовтня 2018
Аблактува́ння (від лат. ablactare — відлучати дитину від грудей) — спосіб щеплення дерев (кущів), які ростуть поруч, зрощуванням їхніх стебел, гілок, пагонів без відокремлення від стовбурів. Так, наприклад, зближують і зрощують гілки прищепи й підщепи за допомогою навскісних надрізів на корі. Аблактування застосовують у плодівництві, виноградарстві, декоративному садівництві, а також за умови, коли щеплення живцями або вічками не вдається. У формовій культурі аблактування застосовують для вирощування плодових рослин із формуванням оригінальної крони різних форм, що забезпечує і урожайність, і декоративність. Одним із різновидів формової культури є шпалерна: надземні частини плодово-ягідних культур розташовують впорядковано, фіксуючи в одній площині.
Література
- Омельченко І. К. Культура яблуні в Україні. Київ, 2006.
- Кращі сорти плодових, ягідних і горіхоплідних культур української селекції. Київ, 2011.
Автор ВУЕ
[[Категорія:Агрономія]]