Відмінності між версіями «Аерація води»
Рядок 30: | Рядок 30: | ||
[[Категорія:Водопостачання, каналізація]] | [[Категорія:Водопостачання, каналізація]] | ||
[[Категорія:Сільськогосподарські науки]] | [[Категорія:Сільськогосподарські науки]] | ||
+ | [[Категорія:Агротехнічні прийоми]] |
Версія за 16:12, 5 листопада 2018
Аера́ція води́ — збагачення водного середовища киснем за допомогою хімічних (внесення хімічних реагентів — гідроген пероксиду, кальцій пероксиду, калій перманганату тощо, які, взаємодіючи з водою, виділяють кисень), біологічних (стимулювання розвитку фітопланктону водойм як головного продуцента кисню; вселення рослиноїдних риб, що оптимізують видовий склад водної рослинності), та механічних методів. У практиці аквакультури застосовують переважно механічні засоби аерації води, які забезпечують:
- розбризкування води у шарі атмосферного повітря;
- розпилення атмосферного повітря у шарі води;
- змішування води з повітрям під високим тиском;
- змішування води з повітрям у товщі водойми;
- змішування води з повітрям біля поверхні водойми й у товщі води.
Більшість аераційних установок функціонує за принципом продування атмосферного повітря у вигляді дрібних бульбашок через товщу води, завдяки чому кисень повітря розчиняється у ній, досягаючи концентрації до 7–8 мг/дм3. Ефективнішим методом насичення води киснем є оксигенація, застосування якої дозволяє підвищити вміст кисню до 15–50 мг/л. Оксигенатори — пристрої, що забезпечують збагачення води киснем за безперервного потоку та перевищення рівня рівноважного насичення не з атмосферного повітря, а із суміші газів, більшу частку в якій (понад 90 %) становить кисень.
В індустріальній аквакультурі застосовують також акватектори — апарати, принцип дії яких ґрунтується на процесі дифузії мікробульбашок газу діаметром 0,05 мм у воді.
Література
- Запольський А. К. Водопостачання, водовідведення та якість води. Київ : Вища школа, 2005. 671 с.
- Алимов С.І., Андрющенко А.І. Ставове рибництво: Київ: Видавничий центр НАУ, 2008. 636 с.
- Жигин А. В. Замкнутые системы в аквакультуре. Москва : РГАУ-МСХА, 2011. 664 с.