Відмінності між версіями «Аквакультура»
Рядок 5: | Рядок 5: | ||
# Гринжевський М. В. Аквакультура України. Львів, 1998. | # Гринжевський М. В. Аквакультура України. Львів, 1998. | ||
# Андрющенко А. І., Алимов С. І. Ставове рибництво. Київ, 2008. | # Андрющенко А. І., Алимов С. І. Ставове рибництво. Київ, 2008. | ||
− | # Гринжевський М. В. та ін. Світові рибогосподарські ресурси // Рибогосподарська наука України. 2011. № 3. | + | # Гринжевський М. В. та ін. Світові рибогосподарські ресурси // Рибогосподарська наука України. 2011. № 3. |
+ | # Інтенсивні технології в аквакультурі / Відповідальні: Кононенко Р. В., Шевченко П. Г., Кондратюк В. М. Херсон : ОДДІ-ПЛЮС, 2016. 492 с. | ||
== Автор ВУЕ== | == Автор ВУЕ== | ||
* [[Автор_ВУЕ::Грициняк І. І.|І. І. Грициняк]] | * [[Автор_ВУЕ::Грициняк І. І.|І. І. Грициняк]] | ||
− | |||
− | |||
− | |||
[[Категорія:Цивілізація]] | [[Категорія:Цивілізація]] | ||
[[Категорія:Поняття]] | [[Категорія:Поняття]] | ||
Рядок 17: | Рядок 15: | ||
[[Категорія:ВУЕ]] | [[Категорія:ВУЕ]] | ||
[[Категорія:Сільськогосподарські науки]] | [[Категорія:Сільськогосподарські науки]] | ||
+ | [[Категорія:Зоотехнія]] | ||
+ | [[Категорія:Рибництво]] |
Версія за 17:48, 7 листопада 2018
Аквакульту́ра (від лат. aqua — вода і культура) — сільськогосподарська діяльність зі штучного розведення, утримання та вирощування водних живих ресурсів для одержання продукції та її реалізації, виробництва кормів, відтворення біоресурсів, ведення селекційно-племінної роботи, інтродукції, переселення, акліматизації та реакліматизації гідробіонтів, а також поповнення запасів водних біоресурсів, збереження їх біорізноманіття та надання рекреаційних послуг. Основними напрямами аквакультури є ставова, випасна (аквакультура природних водойм), індустріальна та марикультура. Ставова аквакультура — це культивування риб та інших водних живих ресурсів у ставах, загальний фонд яких в Україні перевищує 85 тис. га. Ресурс водойм аквакультури випасного типу поповнюється запуском об’єктів культивування у природні водойми. Це підвищує ефективність використання їх біопродукційного потенціалу до 1 млн га. Індустріальна аквакультура передбачає використання у рибницьких господарствах теплих вод із систем охолодження енергетичних об’єктів та виробничих підприємств, з метою вирощування водних організмів у басейнах, лотках, а також установках замкнутого водопостачання. Марикультура — діяльність із розведення, утримання та вирощування об’єктів аквакультури у морській воді з застосуванням плавучих садків та інших пристроїв. Основними об’єктами аквакультури у світі є білий і строкатий товстолобики, короп звичайний, білий амур, нільська тиляпія, атлантичний лосось, райдужна форель, канальний сом, золотистий карась, роху, ханос, чорний амур, королівська, тигрова та гігантська прісноводна креветки, звичайна та гігантська устриці. В Україні це — звичайний короп, білий амур, білий та строкатий товстолобики, райдужна та струмкова форелі, канальний сом, стерлядь, російський осетер і веслоніс.
Література
- Гринжевський М. В. Аквакультура України. Львів, 1998.
- Андрющенко А. І., Алимов С. І. Ставове рибництво. Київ, 2008.
- Гринжевський М. В. та ін. Світові рибогосподарські ресурси // Рибогосподарська наука України. 2011. № 3.
- Інтенсивні технології в аквакультурі / Відповідальні: Кононенко Р. В., Шевченко П. Г., Кондратюк В. М. Херсон : ОДДІ-ПЛЮС, 2016. 492 с.