Адаптогени

Адаптоге́ни — фармакологічна група препаратів природного або штучного походження, здатних підвищувати стійкість організму до шкідливих впливів будь-якої природи (біологічних, хімічних, фізичних). Найчастіше виявляють тонізуючу і стимулюючу дію на організм. З погляду хімічної науки адаптогенами можуть бути полісахариди, глікопептиди, глікозиди, флавоноїди.

Залежно від походження розрізняють адаптогени : а) рослинного походження (наприклад, женьшень, елеутерокок, лимонник, обліпиха, квітковий пилок, левзея, зелена кава, родіола рожева, імбир, аралія, астрагал, золототисячник); б) тваринного походження (наприклад, бджолине маточне молочко, прополіс, панти північного оленя); в) мінеральні речовини органічного походження (наприклад, муміє); синтетичні (наприклад, оксиетиламонію метилфеноксиацетат). Адаптогени застосовуються для полегшення процесу акліматизації, у разі спортивних навантажень, для поліпшення самопочуття людей похилого віку, для профілактики застудних захворювань, для прискорення процесу одужання і реабілітації після хвороби, для зменшення стомлюваності, при стресах, анорексії тощо.

Адаптогени незначно підвищують температуру тіла. У дітей адаптогени прискорюють статеве дозрівання. Прийом адаптогенів здійснюється за призначенням і під контролем лікаря.

Література

  1. Brekhman I. I., Dardymov I. V. New Substances of Plant Origin which Increase Nonspecific Resistance // Annual Review of Pharmacology. 1969. Vol. 9.
  2. Panossian A., Wikman G., Wagner H. Plant adaptogens. III. Earlier and more recent aspects and concepts on their mode of action // Phytomedicine. 2009. Vol. 6 (4).
  3. Шабанов П. Д., Ганапольский В. П., Зарубина И. В., Жумашева А. Б., Елистратов А. А. Метаболический активатор трекрезан: изучение адаптогенных и иммуномодулирующих свойств // Нейронауки. 2006. Т. 3. № 5.

Автор ВУЕ

Увага! Опитування читачів ВУЕ. Заповнити анкету ⟶