Азотисті речовини

Азо́тисті речови́ни — багатозначний термін:

1) У біохімії — білки та продукти їхнього розпаду (пептони, вільні амінокислоти тощо).

2) У тваринництві та харчовій галузі — сполуки азоту, що входять до складу продукції тваринництва та продуктів її переробки. Азотисті речовини поділяються на білкові та небілкові. Білкові азотисті речовини представлені власне білками. Небілкові азотисті речовини можуть бути органічного й неорганічного походження. До небілкових азотистих речовин органічного походження належать амінокислоти, аміди, нуклеїнові кислоти, пептиди. До небілкових азотистих речовин неорганічного походження відносять сполуки мінерального азоту: нітрати, нітрити та їх солі. Наприклад, до складу сухої речовини молока входять 2–6 % азотистих речовин. У молоці містяться білки: казеїн (2–4 %), молочний глобулін (до 0,1 %), молочний альбумін (0,2–0,6 %) та небілкові азотисті речовини у кількості 0,05–0,2 %. Азотисті речовини також представлені в інших продуктах харчування: зерні бобових і зернових культур.

Література

  1. Боєчко Ф. Ф., Боєчко Л. О. Основні біохімічні поняття, визначення і терміни. Київ, 1993.
  2. Губський Ю. І. Біоорганічна хімія. Вінниця, 2004.
  3. Науменко В. В. та ін. Фізіологія сільськогосподарських тварин. Київ, 2009.

Автор ВУЕ

Увага! Опитування читачів ВУЕ. Заповнити анкету ⟶