Ампелотерапія
Ампелотерапі́я (від грец. ἄμπελος — виноград і терапія) — лікування виноградом (виноградолікування), використання свіжого винограду та виноградного соку для лікування різних захворювань, переважно хронічних. Ампелотерапія є методом дієтотерапії й застосовується за призначенням лікаря в комплексі з медикаментозними та іншими видами лікування.
Історична довідка
Лікувальні властивості винограду відомі здавна. Уже з 1 тис. до н. е. давні греки й римляни широко використовували його для відновлення сил та поліпшення обміну речовин. Про дієтичні та терапевтичні властивості винограду писали Гіппократ, його учень Асклепіад, Пліній Старший, Цельс, а також арабські лікарі (Ібн Сіна, Абу Бакр Мухаммад ібн Закарія Ар-Разі), у середні віки — Ріверіус та ін. У давні часи ампелотерапію застосовували емпірично.
Поширення і застосування
Нині її практикують у країнах Сходу (Єгипет, Саудівська Аравія, Іран, Ірак, Афганістан, Індія та ін.), де поширені ісламська, буддійська, індуїстська культури, зокрема традиції вегетаріанства. Ампелотерапію застосовують також на курортах і в клініках Німеччини, Швейцарії, Франції, Італії, Грузії, Вірменії, Молдови. В Україні науково-теоретичні основи ампелотерапії, підтверджені численними хімічними та фізіологічними дослідженнями, були впроваджені в практику санаторного лікування на Південному березі Криму. На 2014 спеціалізовані центри лікування виноградом функціонували в містах Ялті та Одесі. Ампелотерапію рекомендують за захворювань серця, бронхів, нирок, печінки, ШКТ, за подагри, хронічних форм туберкульозу, виснаження нервової системи, як загальнозміцнювальний засіб після тривалої хвороби. За допомогою ампелотерапії в організмі активізуються процеси обміну, особливо водно-сольового, посилюється робота нирок, моторна функція кишківника, прискорюється виведення токсичних продуктів метаболізму, нормалізується секреція шлунку, поліпшується апетит. Кількість винограду або виноградного соку, як і тривалість лікування, призначається лікарем індивідуально.
Література
- Толкачова Н. В., Левченко С. В., Волинкін В. О. та ін. Біохімічний склад ягід кримських аборигенних сортів винограду як перспективних джерел біологічно активних сполук // Вісн. Нац. ун-ту «Львівська політехніка». 2008. № 622. С. 73–74.
- Дієтологія / За ред. Н. В. Харченко, Г. А. Анохіної. Київ, 2012. 527 с.
- Дробітько А. В., Ткачова Є. С., Маркова Н. В. та ін. Біолого-екологічні особливості винограду. Миколаїв : МНАУ, 2020. 307 с.
Автор ВУЕ
Покликання на цю статтю: Ампелотерапія // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Ампелотерапія (дата звернення: 7.05.2024).
Статус гасла: Оприлюднено
Оприлюднено: 15.07.2021
Важливо!
Ворог не зупиняється у гібридній війні і постійно атакує наш інформаційний простір фейками.
Ми закликаємо послуговуватися інформацією лише з офіційних сторінок органів влади.
Збережіть собі офіційні сторінки Національної поліції України та обласних управлінь поліції, аби оперативно отримувати правдиву інформацію.
Отримуйте інформацію тільки з офіційних сайтів