Анаеробіоз
Анаеробіо́з (від ан… — заперечний префікс, грец. ἀήρ — повітря та βίος — життя), аноксибіоз — спосіб життя за відсутності атмосферного кисню.
Історична довідка
Поняття запровадив Л. Пастер. У 1861 учений уперше встановив: мікроорганізми, яким властиве маслянокисле бродіння, гинуть за наявності кисню. Такі організми отримали назву анаеробних.
Характеристика
Повна або часткова відсутність кисню є звичайною умовою існування окремих водоростей, війчастих інфузорій, малощетинкових та багатощетинкових червів, молюсків, личинок комарів тощо. Для деяких аеробних організмів (аеробів) анаеробіоз є етапом обміну речовин, перехідним, тимчасовим станом, який забезпечує їхнє виживання за несприятливих умов (див. Анабіоз).
Значення
Процеси анаеробного перетворення (бродіння, гниття) важливі для кругообігу речовин у природі й життя людини. Зокрема, гниття унаслідок травмування чи поранення спричиняє небезпечні ускладнення (гангрена, флегмона тощо). Молочнокисле та маслянокисле бродіння використовують у харчовій промисловості для виготовлення різних видів молочних продуктів, спиртних напоїв, квашенні овочів та фруктів тощо.
Література
- Гусев М. В., Минеева Л. А. Микробиология. Москва : Московский государственный университет, 1992. С. 56.
- Борисов Л. Б. Медицинская микробиология, вирусология и иммунология. 4-е изд. Москва : Медицинское информационное агентство, 2005. С. 154–156.
- Лобань Г. А., Полянська В. П., Звягольська І. М. Мікробіологія, вірусологія та імунологія. Полтава : Полтавський університет економіки і торгівлі, 2016. 254 с.
Автор ВУЕ
Покликання на цю статтю: Анаеробіоз // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Анаеробіоз (дата звернення: 7.05.2024).
Статус гасла: Оприлюднено
Оприлюднено: 12.03.2021
Важливо!
Ворог не зупиняється у гібридній війні і постійно атакує наш інформаційний простір фейками.
Ми закликаємо послуговуватися інформацією лише з офіційних сторінок органів влади.
Збережіть собі офіційні сторінки Національної поліції України та обласних управлінь поліції, аби оперативно отримувати правдиву інформацію.
Отримуйте інформацію тільки з офіційних сайтів