Антиокислювачі
Антиоки́слювачі, антиокиснювачі, антиоксиданти, інгібітори окиснювання — речовини, що при додаванні в систему значно сповільнюють або цілком зупиняють небажані процеси окислення органічних сполук. Такі сполуки зазвичай самі окислюються краще, ніж речовини, до яких вони додаються.
Окислювальні процеси призводять до втрати механічної міцності та зміни кольору полімерів (каучуку, пластичних мас, волокон), осмолення пального, утворення кислот і шламу в мастилах, до псування харчових продуктів.
Окислення компонентів пального сприяє появі у його складі з’єднань, що погіршують експлуатаційні властивості, призводить до утворення відкладень на нагрітих поверхнях елементів паливної системи, втрати еластичності гумових деталей і появи тріщин.
Зміст
Характеристика
Антиокислювачі можуть діяти за двома механізмами:
- взаємодіяти з проміжними пероксидними сполуками, сповільнюючи в такий спосіб вироджене розгалуження (фосфати, сульфіди, карбамати, тіокарбамати та тіофосфати металічних елементів);
- взаємодіють з активними вільними радикалами з утворенням малоактивних радикалів, унаслідок чого обриваються реакційні ланцюги.
Застосування
Антиокислювачі у нафтопереробній промисловості
Для підвищення хімічної стійкості до пального та мастил додають антиокислювачі, що містять інгібітори радикально-ланцюгового окислення вуглеводнів.
Як антиокислювачі пального використовуються з’єднання різних класів: феноли, нітросполуки, хінони, сполуки сірки, азоту, фосфору, застосовують також окислювачі змішаної дії, в яких виявляються синергійні ефекти, коли антиокислювачі подовжують термін стабільності інших присадок до пального. Осмоленість пального різко сповільнюється при додаванні незначних кількостей антиокислювачів (до 0,1 %). Асортимент антиокислювачів становить кілька сотень найменувань. Існуючі антиокислювачі цілком задовольняють потреби нафтопереробної промисловості, тому їх асортимент не зазнає істотних змін.
Найпоширенішим антиокислювачем є іонол (C15H24O), запатентований 1937 фірмою «Стендард Ойл» («Standard Оil»; США). Використовують його у виробництві харчових продуктів (харчова добавка E321), мастил, каучуку, пластмас тощо.
Антиокислювачі у харчовій промисловості
У харчовій промисловості антиокислювачі застосовують у виробництві тваринних та рослинних жирів, рибних, борошняних, кондитерських виробів, заморожених продуктів, м’ясних і ковбасних виробів, сухих сніданків, харчових концентратів тощо. Додавання антиокислювачів захищає жири і жировмісні продукти від згіркнення, оберігає фрукти і результат їхньої переробки від потемніння, уповільнює ферментативне окислення вина, пива і безалкогольних напоїв.
Антиокислювачі, згідно класифікації харчових добавок Європейського Союзу, позначаються літерою Е. Найбільше поширення і застосування в продуктах харчування отримали такі антиокислювачі:
- кислота аскорбінова, згідно класифікації Е300;
- аскорбат натрію, згідно класифікації Е301;
- кислота лимонна, згідно класифікації Е330;
- лецитин, згідно класифікації Е322.
Для організму людини застосування антиокислювачів може стати небезпечним у разі перевищення їхнього вмісту у продуктах харчування, тому використання інгібіторів необхідно чітко нормувати.
Література
- Будников Г. К., Зиятдинова Г. К. Антиоксиданты как объекты биоаналитической химии // Журнал аналитической химии. 2005. Т. 60. № 7. С. 678–691.
- Ярмолюк Б. М., Короткова Н. П., Береза Л. І. Тенденції застосування додатків до бензинів. // Катализ и нефтехимия. 2006. №14. С. 53–70. URL: http://dspace.nbuv.gov.ua/bitstream/handle/123456789/4023/2006_14_53-70.pdf?sequence=1
- Данилов A. M. Применение присадок в топливах для автомобилей. 3-е изд., доп. Санкт-Петербург : Химиздат, 2010. 368 с.
- Скоробагатий Я. П., Гузій А. В., Заверуха О. М. Харчова хімія. Львів : Новий Світ-2000, 2012. 514 с.
- Тищенко Л. М., Шахворостова В. М. Використання антиоксидантів в харчовій промисловості (оглядова стаття) // Modern engineering and innovative technologies. 2017. Vol. 1. № 10. P. 143.
- Stone O. Antioxidants: Advances in Biochemistry. Forest Hills : Callisto Reference, 2017. 241 p.
Автор ВУЕ
Покликання на цю статтю: Антиокислювачі // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Антиокислювачі (дата звернення: 10.05.2024).
Статус гасла: Оприлюднено
Оприлюднено: 03.06.2020
Важливо!
Ворог не зупиняється у гібридній війні і постійно атакує наш інформаційний простір фейками.
Ми закликаємо послуговуватися інформацією лише з офіційних сторінок органів влади.
Збережіть собі офіційні сторінки Національної поліції України та обласних управлінь поліції, аби оперативно отримувати правдиву інформацію.
Отримуйте інформацію тільки з офіційних сайтів