Асархаддон, Ашшур-аха-ід-дін

Асархаддон та його мати в храмі, барельєф бл. 681–669 до н. е. у Музеї Лувру, м. Париж (Франція)

Асархаддо́н (Ашшур-аха-ід-дін; 8 ст. до н. е., місце невідоме – 01.11.669 до н. е., м. Харран, тепер Туреччина) — цар Ассирії, молодший син син царя Ассирії Синаххеріба. За життя батька — намісник царя Ассирії у Вавилоні.

Успадкував владу після вбивства його батька внаслідок змови старших братів Асархаддона у 680 до н.е. Оскільки брати Асархаддона не мали підтримки в м. Ніневії, вони були змушені втікти з міста.

Одразу після приходу Асархаддона до влади (680 до н.е.) мешканців м. Вавилона звільнено з рабства з дозволом повернутися до їхнього міста, у відновленому м. Вавилоні розгорнуто широке будівництво (побудова Зиккурата), відновлено низку храмів у інших містах, запроваджено нові податки на користь храмів.

Асархаддон здійснив низку вдалих збройних походів (Фінікія, Сирія, Аравійський півострів, узбережжя Перської затоки, Мідія), значно посиливши вплив Ассирії на Близькому та Середньому Сході.

Під час походу до Єгипту (671 до н.е.) завдяки підтримці арабських племен на Синайському півострові під контроль Ассирії потрапила дельта р. Нілу, однак Верхній Єгипет зберіг незалежність.

672 оголосив своїм спадкоємцем у Ассирії Ашшурбанапала. Помер на шляху до Єгипту під час повторного походу, викликаного початком збройних заворушень. Обставини смерті не з’ясовано. Після смерті Асархаддона його державу було розділено між двома синами мирним шляхом. Спадкоємцями Асархаддона стали Ашшурбанапал в Ассирії та Шамаш-шум-укін у відновленому Вавилонському царстві.

Література

  1. Porter B. Images, power, and politics: figurative aspects of Esarhaddon’s Babylonian policy. Philadepphia, PA, 1993;
  2. Radner K. The Trials of Esarhaddon: The Conspiracy of 670 BC // ISIMU: Revista sobre Oriente Próximo y Egipto en la antigüedad. Universidad Autónoma de Madrid. 2003. Vol. 6. P. 165–183;
  3. Leichty E. Esarhaddon's Eastern Campaign // Treasures on Camels' Humps: Historical and Literary Studies from the Ancient Near East Presented to Israel Eph‘al / Ed. by Mordechai Cogan and Dan'el Kahn. Jerusalem: Magnes Press, 2008.

Автор ВУЕ

Покликання на цю статтю

Покликання на цю статтю: Редакція ВУЕ Асархаддон, Ашшур-аха-ід-дін // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Асархаддон, Ашшур-аха-ід-дін (дата звернення: 6.05.2024).


Оприлюднено

Статус гасла: Оприлюднено
Оприлюднено:
10.02.2021

Важливо!

Ворог не зупиняється у гібридній війні і постійно атакує наш інформаційний простір фейками.

Ми закликаємо послуговуватися інформацією лише з офіційних сторінок органів влади.

Збережіть собі офіційні сторінки Національної поліції України та обласних управлінь поліції, аби оперативно отримувати правдиву інформацію.

Отримуйте інформацію тільки з офіційних сайтів


Міністерство оборони України Лого.png

Міністерство оборони України

МВС України Лого.jpg

Міністерство внутрішніх справ України

Генеральний штаб ЗСУ Лого.jpg

Генеральний штаб Збройних сил України

Державна прикордонна служба України Лого.jpg

Державна прикордонна служба України


Увага! Опитування читачів ВУЕ. Заповнити анкету ⟶