Балик
Бали́к (кримськотатар. balyk, тур. balik, від тюрк. balьq — риба) — просолені та після цього пров’ялені на повітрі спинні (рідше — бокові та черевні — теші) частини великої та жирної риби (здебільшого осетрових, лососевих, іноді сома, крупного оселедця тощо).
З часом назва «балик» поширилась і на м’ясні в’ялені вироби.
Найвищі гастрономічні якості мають ніжні, напівпрозорі провісні балики. Назва походить від способу виготовлення: у процесі в’ялення балики тривалий час висять на вишках. Висота вишок сягає 10 м, вони мають дах і замість стін — жалюзі. Шматки риби овіває повітря, але не прогрівають прямі сонячні промені. Після в’ялення балики іноді ще й підкопчують холодним способом.
Подають балик як холодну закуску. Зачищені та нарізані навкіс широкі шматки кладуть на тарілку з лимоном та зеленню петрушки.
В’ялені товари є малостійкими продуктами, які псуються у вологому приміщенні. Баличні вироби необхідно зберігати в чистих, сухих, добре вентильованих приміщеннях за температури +5 °С упродовж 30 днів.
Балики корисні завдяки поживним властивостям. До складу рибного балику входить більшість корисних макро- і мікроелементів, які містить риба (Магній, Кальцій, Калій, Молібден, Флуор, Ферум, Фосфор), вітаміни А, Е, В і РР, природні насичені кислоти Омега-3 і Омега-6.
Джерела
- ГОСТ 6481-97. Изделия балочные из осетровых рыб холодного копчения и вяленые. Технические условия. Москва : Стандартинформ, 2007. 14 с.
Література
- Віннікова Л. Г., Дубатовка Г. В., Асауляк А. В. та ін. Особливості виробництва балика з термічною активацією // Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій. 2009. Вип. 36 (2). С. 86–89.
- Сирохман І. В. Товарознавство продовольчих товарів. Харків : Світ книг, 2016. 713 с.
Автор ВУЕ
Покликання на цю статтю: Балик // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Балик (дата звернення: 13.05.2024).
Статус гасла: Оприлюднено
Оприлюднено: 26.12.2023
Важливо!
Ворог не зупиняється у гібридній війні і постійно атакує наш інформаційний простір фейками.
Ми закликаємо послуговуватися інформацією лише з офіційних сторінок органів влади.
Збережіть собі офіційні сторінки Національної поліції України та обласних управлінь поліції, аби оперативно отримувати правдиву інформацію.
Отримуйте інформацію тільки з офіційних сайтів