Буаст, П'єр-Клод-Віктуар

Буа́ст, П’єр-Клод-Віктуа́р (Буат; фр. Boiste, Pierre-Claude-Victoire; 1765, м. Париж, Франція — 24.04.1824, м. Іврі-сюр-Сен, тепер регіон Іль-де-Франс, Франція) — письменник, лексикограф, лінгвіст.

Буаст, П'єр-Клод-Віктуар

(Boiste, Pierre-Claude-Victoire)

Народження 1765
Місце народження Париж
Смерть 24.04.1824
Місце смерті Іврі-сюр-Сен
Напрями діяльності літературна творчість, лінгвістика


Життєпис

Навчався у Королівській академії у м. Даммартен-ан-Гоелі (тепер регіон Іль-де-Франс), вивчав право. Згодом працював адвокатом. Через захоплення книгами й читанням вирішив змінити професію та присвятити себе книговидавничій справі.

1793 став власником друкарні. Від 1800 до кінця життя займався літературною творчістю та науковою працею з лексики й лексикографії.

Творчість

Найвідоміша праця Буаста — «Універсальний словник французької мови» («Dictionnaire universel de la langue française»; 1800, 2 томи, 1300 сторінок). Словник перевидавався 14 разів (зокрема і після смерті автора), 7 видань (1834–1857) були доповнені та виправлені Ш. Е. Нодьє (до 8-го видання він написав передмову). Метою видання було замінити ним усі словники французької мови, які існували на той час. До нього включено терміни з усіх галузей знань, науки та мистецтва. Словниковий матеріал подано стисло, наведено лаконічні дефініції, невеликі етимологічні довідки, вжито скорочення. Поряд зі словами, що давно закріпилися у мові, автор подає неологізми. В окремих випадках для ілюстрації вживання слова наведено цитати. Словник користувався попитом у 19 ст. до появи словників Е. Літтре і П. Ларусса.

Окрім цього словника, Буаст опублікував ще 4 твори: поему в прозі в 12 піснях «Звільнений всесвіт» («L’Univers délivré»; 1801) з нотатками щодо системи І. Ньютона та фізичної теорії землі, «Словник всесвітньої давньої та сучасної порівняльної географії» («Dictionnaire de géographie universelle, ancienne et moderne comparée»; 1806, перевиданий 1820), працю «Нові принципи граматики» («Nouveaux principes de grammaire»; 1820), а також «Словник красного письменства» («Dictionnaire des belles-lettres»; 1821–1824; видано 5 томів з 10 анонсованих, не завершено через смерть автора). Останнє видання мало доповнювати серію «Мистецтво писати і говорити французькою» («Art d’écrire et de parler français»), куди увійшли також «Універсальний словник французької мови» і «Нові принципи граматики».

Додатково

Через одну з цитат, наведених у словнику як приклад вживання слова, Буаста було звинувачено в ображенні імператора Наполеона І та ув’язнено. Відпустили лексикографа після пояснення, втручання академіків і з’ясування непорозуміння.

Твори

  • Dictionnaire universel de la langue française : en 2 t. Paris : Verdière, 1823.

Література

  1. Quemada B. Les Dictionnaires du français moderne 1539–1863. Paris : Didier, 1967. 683 p.
  2. Boiste, Pierre-Claude-Victoire // Rey A. Dictionnaire amoureux des Dictionnaires. Paris : Plon, 2011. P. 184–189.

Автор ВУЕ

Редакція_ВУЕ


Покликання на цю статтю

Покликання на цю статтю: Буаст, П'єр-Клод-Віктуар // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Буаст, П'єр-Клод-Віктуар (дата звернення: 1.05.2024).


Покликання на цю статтю

Покликання на цю статтю: Редакція ВУЕ Буаст, П'єр-Клод-Віктуар // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Буаст, П'єр-Клод-Віктуар (дата звернення: 1.05.2024).


Оприлюднено

Статус гасла: Оприлюднено
Оприлюднено:
03.01.2023

Важливо!

Ворог не зупиняється у гібридній війні і постійно атакує наш інформаційний простір фейками.

Ми закликаємо послуговуватися інформацією лише з офіційних сторінок органів влади.

Збережіть собі офіційні сторінки Національної поліції України та обласних управлінь поліції, аби оперативно отримувати правдиву інформацію.

Отримуйте інформацію тільки з офіційних сайтів


Міністерство оборони України Лого.png

Міністерство оборони України

МВС України Лого.jpg

Міністерство внутрішніх справ України

Генеральний штаб ЗСУ Лого.jpg

Генеральний штаб Збройних сил України

Державна прикордонна служба України Лого.jpg

Державна прикордонна служба України

Увага! Опитування читачів ВУЕ. Заповнити анкету ⟶