Сіль

Сіль– представник окремого класу хімічних сполук, утворених аніонами кислотних залишків та катіонами різного походження (переважно катіонами металів).

Пов’язані терміни:

1) сіль подвійна – хімічна сполука, утворена двома різними катіонами або аніонами;

2) сіль глауберова – десятиводний кристалогідрат (декагідрат) сульфату натрію;

3) сіль бертолетова – калієва сіль хлоратної кислоти, застосовувана у піротехніці;

4) сіль англійська – семиводний сульфат магнію, проносне в медичній практиці;

5) сіль кухонна – харчова (кухонна або столова) приправа, яку застосовують для додання смаку та під час консервації продуктів;

6)сіль мінеральна – осадовий мінерал, який кристалізується під час випаровування та охолодження природних водних розчинів, що є сильними електролітами;

7) сіль кам’яна – осадова гірська порода, складена більше, ніж на 90 % галітом;

8) сіль технічна – кам’яна сіль з домішками глини, піску тощо;

9) сіль морська – сіль, яку видобувають випарюванням морської води;

10) сіль нюхальна – суміш кристалів карбонату амонію, етанолу і ароматичних речовин, яку у 19 ст. широко вживали як засіб проти запаморочення і втрати свідомості;

11) сіль(у криптографії) – вектор ініціалізації блочного шифру або хешу.

Увага! Опитування читачів ВУЕ. Заповнити анкету ⟶