Сіль
Сіль– представник окремого класу хімічних сполук, утворених аніонами кислотних залишків та катіонами різного походження (переважно катіонами металів).
Пов’язані терміни:
1) сіль подвійна – хімічна сполука, утворена двома різними катіонами або аніонами;
2) сіль глауберова – десятиводний кристалогідрат (декагідрат) сульфату натрію;
3) сіль бертолетова – калієва сіль хлоратної кислоти, застосовувана у піротехніці;
4) сіль англійська – семиводний сульфат магнію, проносне в медичній практиці;
5) сіль кухонна – харчова (кухонна або столова) приправа, яку застосовують для додання смаку та під час консервації продуктів;
6)сіль мінеральна – осадовий мінерал, який кристалізується під час випаровування та охолодження природних водних розчинів, що є сильними електролітами;
7) сіль кам’яна – осадова гірська порода, складена більше, ніж на 90 % галітом;
8) сіль технічна – кам’яна сіль з домішками глини, піску тощо;
9) сіль морська – сіль, яку видобувають випарюванням морської води;
10) сіль нюхальна – суміш кристалів карбонату амонію, етанолу і ароматичних речовин, яку у 19 ст. широко вживали як засіб проти запаморочення і втрати свідомості;
11) сіль(у криптографії) – вектор ініціалізації блочного шифру або хешу.