Абуль-Вафа аль-Бузджані

Абуль-Вафа

Абу́ль-Вафа́ (араб. ابوالوفا البوزجانی‎‎; Абуль-Вафа Мухаммед ібн Мухаммед ібн Яхья ібн Ізмаіл ібн Аббас аль-Бузджані; 10.06.940, Бузджан, тепер село провінції Хорасан, Іран — 12.07.998, м. Багдад, тепер Іран) — арабський астроном, математик.

Абуль-Вафа аль-Бузджані

(ابوالوفا البوزجانی)

Народження 940
Місце народження Бузджан
Смерть 998
Місце смерті Багдад
Напрями діяльності астрономія, математика, арифметика, геометрія

Життєпис

У віці близько 19–20 років Абуль-Вафа переїхав до м. Багдада, на той час — центру науки ісламського світу. Брав участь у будівництві Багдадської обсерваторії, де пізніше працював. У цій обсерваторії містилися квадрант 6 м завдовжки та кам’яний секстант, довжина якого — 18 м.

Крім математики та астрономії, Абуль-Вафа знався на музиці та інженерії, керував Багдадською лікарнею. Листувався з відомими арабськими вченими, наприклад, Абу Рейханом Біруні. Так, 998 Абуль-Вафа в м. Багдаді та Аль-Біруні в м. Ургенчі (тепер Узбекистан) спостерігали сонячне затемнення й на основі здобутих даних визначили різницю довготи між містами. На прикладі Багдада та Мекки Абуль-Вафа запропонував дві методики вирахування відстані між населеними пунктами.

Зробив внесок у розвиток тригонометрії сферичної, зокрема одним із перших (водночас з Аль-Ходжані та Ібн Іраком) на прикладі небесної сфери довів сферичну теорему синусів (теорему синусів для сферичних трикутників), також його вважають одним з імовірних авторів цієї теореми. Вивів формулу для синуса суми двох кутів. Імовірно першим увів функції тангенса, котангенса (за іншими даними це зробив Аль-Марвазі), використовував функції секанса та косеканса. Склав таблиці синусів і тангенсів з інтервалом у 10' (15') та з точністю до 1/604, тобто до восьмого знаку після коми.

Сферична теорема синусів доведена Абуль-Вафою. A, B, C — сторони, що вимірюються в радіанах на одиничній сфері; a, b, c — протилежні кути

Автор численних книг з арифметики, геометрії, астрономії. «Кітаб аль-Маджасті» («Almagest») — найвідоміша праця Абуль-Вафа, у якій він описав рух небесних тіл, теорію вирахування розміру зірок, зокрема описав одну з нерівностей руху Місяця, яку пізніше повторно відкрив Тихо Браге. Абуль-Вафа використав методику математичного доведення, зрозумілу пересічному читачеві. За однією версією, він створив коментар до однойменного твору Птоломея, за іншою, що підтверджував Аль-Біруні, — оригінальну працю, яка тепер зберігається в Паризькій національній бібліотеці. Також є автором низки книг: «Про те, чого варто навчитися до вивчення арифметики»; «Про те, що варто знати письменникам, торговцям та іншим в науці арифметики» (між 971 і 976), де вперше в арабському тексті використані від’ємні числа; «Про те, що необхідно реміснику з геометричних конструкцій», у якій використані праці Евкліда Александрійського, Архімеда та Герона Александрійського.

Йому належать переклад арабською мовою праць Діофанта Александрійського, коментарі до математичних праць Аль-Хорезмі, Гіппарха Нікейського, Евкліда, Птолемея.

Література

  1. Berry A. Short history of astronomy from earliest times through the nineteenth century. London, 1898.
  2. Цейтен Г. История математики в древности и в средние века. Москва, Ленинград, 1932.
  3. Берри А. Краткая история астрономии. 2 изд. Москва, Ленинград, 1946.
  4. Матвиевская Г. П., Розенфельд Б. А. Математики и астрономы мусульманского средневековья и их труды (8—17 вв.): В 3 т. Москва, 1983.
  5. Johnson A. Abu al Wafa // Mathesis. 2014. Vol. 46. № 4.

Автор ВУЕ

Увага! Опитування читачів ВУЕ. Заповнити анкету ⟶