Аглютиногени
Аглютиноге́ни (від аглютинація і грец. γεννάω — породжувати, створювати) — речовини, що викликають утворення аглютинінів; антигени груп крові.
З хімічної точки зору аглютиногени — це полісахаридно-амінокислотні комплекси. Аглютиногени вбудовані в мембрану еритроцитів, частково — лейкоцитів, тромбоцитів та інших клітин, мають антигенні властивості, з ними реагують специфічні антитіла, розчинені в плазмі крові — аглютиніни. Аглютиногени позначаються прописними буквами А і В. За наявністю певних аглютиногенів побудовано систему груп крові АВ0: люди, які не мають жодного аглютиногену в мембранах еритроцитів, відносяться до групи крові І (0), у інших в мембрани еритроцитів вбудований аглютиноген А — їх відносять до групи крові А (II), у третіх — аглютиноген В (відносять до групи крові В (III)], у четвертих присутні обидва аглютиногени: А і В — це представники групи крові АВ (IV). Усі аглютиногени здатні викликати утворення аглютинінів при надходженні аглютиногенів в організм, який їх не має.
Література
- Дзюбак С. Н., Зубкова О. Т. Человек и его здоровье — группы крови. Биология. Харьков : Парус, 2005. 552 с.
Автор ВУЕ
Покликання на цю статтю: Межжеріна Я. О. Аглютиногени // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Аглютиногени (дата звернення: 7.05.2024).
Статус гасла: Оприлюднено
Оприлюднено: 25.02.2018
Важливо!
Ворог не зупиняється у гібридній війні і постійно атакує наш інформаційний простір фейками.
Ми закликаємо послуговуватися інформацією лише з офіційних сторінок органів влади.
Збережіть собі офіційні сторінки Національної поліції України та обласних управлінь поліції, аби оперативно отримувати правдиву інформацію.
Отримуйте інформацію тільки з офіційних сайтів