Алту-Дору

Алту-Дору.jpg

А́лту-До́ру, регіон виноробства Алту-Дору (порт. Região Vinhateira do Alto Douro) — місцевість у провінції Траз-уж-Монтіш і Алту-Дору, округ Браганса, Португалія, пам'ятка всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (з 2001). Район виноградарства й виноробства, розташований у долині річки Дору трохи вище м. Порту — звідси назва Алту-Дору, що означає «верхнє Дору».

Історична довідка

Виноробство в Алту-Дору розвивалося щонайменше від 3–4 ст. Значний вплив на розвиток галузі в Середньовіччі мав католицький орден цистерціанців, який збудував тут 3 монастирі.

Головний продукт виноробства Алту-Дору — портвейн, перші згадки про який датуються 1675. Унаслідок підписання Договору Метуена (1703) між Англією та Португалією у регіоні було збудовано низку англійських портів, що сприяло поширенню місцевого портвейну. Аби контролювати виробництво й торгівлю портвейном, португальський король Жозе І Реформатор 10.09.1756 видав наказ про визначення меж земель, пов’язаних із його виготовленням. Алту-Дору став першим у світі виноробним районом із законодавчо визначеними межами.

У середині 20 ст. в Алту-Дору почали виробляти на експорт столове вино, яке доти виготовлялося винятково для потреб місцевого населення. Ініціатором виступив місцевий експерт Ф. Н. де Алмейда після відвідин французького міста Бордо під час Другої світової війни. 1952 з’явилась одна з найвідоміших марок столового вина «Барка Велья» (португ. «Barca Velha»), у 1970-х і 1990-х — її нові сорти. Розвитку галузі сприяв вступ Португалії у 1986 до Європейського Економічного Співтовариства (ЄЕС).

Характеристика

Алту-Дору притаманні континентальні кліматичні умови. Виділяють 3 субрегіони:

• Нижній Корго (найдавніший; випадає найбільша кількість опадів; вино найнижчої якості);

• Верхній Корго (найбільший — 19 тис. га);

• Дору-Суперіор (найсухіший; простягається до кордону з Іспанією).

Виноградники вирощують методом терасового рільництва. Виробляють портвейн, багато сортів вин — від легкого різновиду, схожого на вина бордо, до насичених вин на кшталт бургундського чи кріплених вин.

Значення

Культурний ландшафт Алту-Дору є унікальним прикладом традиційного європейського регіону, де виробляється вино.

Література

  1. Pinto J. et al. Characterization of Traditional Tabique Constructions in Douro North Valley Region // Journal WSEAS Transactions on Environment and Development. 2010. № 2, Vol. 6. Pp. 105-114.
  2. Ярьоменко С. Рекреаційний комплекс Португалії: структура та територіальна організація // Часопис соціально-економічної географії. 2014. Вип. 17(2). С. 129-135.
  3. 1001 вино, которое нужно попробовать / Гл. ред. Н. Бекетт; пер. с англ. Москва : Магма, 2016. 960 с.
  4. Douro Valley | Visit Douro. URL: www.dourovalley.eu/en/

Автор ВУЕ

Покликання на цю статтю

Покликання на цю статтю: Шліхта І. В. Алту-Дору // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Алту-Дору (дата звернення: 6.05.2024).

Увага! Опитування читачів ВУЕ. Заповнити анкету ⟶