Альберти українсько-канадський архів-музей

Альберти українсько-канадський архів-музей (УКАМА) Ukrainian Canadian Archives and Museum of Alberta (UKAMA)

Емблема
Site-logo Арх муз Канад.jpg
Тип громадська культурологічна установа
Штаб-квартира Едмонтон, Альберта, Канада
Веб-сайт http://www.ucama.com/

Альбе́рти украї́нсько-кана́дський архі́в-музе́й, УКАМА (англ. Ukrainian Canadian Archives and Museum of Alberta, UKAMA) — громадська культурологічна установа, яка займається популяризацією української історії та культури (зокрема в Канаді), збиранням архівних і музейних колекцій, пов’язаних із культурним і громадським життям українців провінції Альберти (Канада). Розташований у м. Едмонтоні (провінція Альберта, Канада).


Історична довідка

Ідея створення УКАМА як місця збереження документальних свідчень про життя перших українських переселенців у Канаді належить підприємцеві та громадському діячеві Г. Йопику з м. Едмонтона (Канада). Перші архівні документи, періодичні видання та музейні експонати було зібрано в 2-й пол. 1960-х зусиллями родини Йопиків, їх власним коштом.

Статут архіву-музею ухвалено урядом провінції Альберти 31.10.1972.

Основу фондів УКАМА склала колекція родини Йопиків, до якої долучили надходження з інших приватних зібрань.

27.10.1974 архів-музей відкрито для широкого кола відвідувачів у м. Едмонтоні.

Характеристика

Фонди УКАМА складаються з архівного та музейного зібрань і бібліотеки.

Архівна колекція включає зібрання документів українських організацій, що діяли в цій провінції (Асоціації українських піонерів Альберти, відділу НТШ у Західній Канаді, едмонтонського відділу Конгресу українців Канади, Суспільної служби українців Канади, Клубу українських професіоналістів і підприємців в Едмонтоні, Українського музичного товариства в Альберті, Батьківського комітету сприяння українській освіті в Альберті), та приватних осіб, які брали діяльну участь у житті громади (політика, першого члена парламенту Канади українського походження М. Лучковича, оперного співака М. Голинського, художника Ю. Буцманюка, колишнього в’язня нацистського концтабору Освенцім у роки Другої світової війни І. Лаголи).

Колекція фотодокументів (понад 5 тис. одиниць зберігання) відображує життя перших українських переселенців в Альберті, діяльність громадських організацій упродовж 20 ст., участь українців у канадській армії в роки Другої світової війни, містить зображення українських церков і народних домів тощо. Тут зберігається також колекція музичних творів українських композиторів.

Упорядкування архівних документів у фондах УКАМА розпочалося на поч. 1990-х зусиллями історика О. Макара, який підготував описи значної частини архівних зібрань. Фонди архіву постійно поповнюються. Серед надходжень початку 2000-х, зокрема, колекція журналістки та громадської діячки Г. Клід, що включає тексти її авторських передач на Міжнародному канадському радіо («Radio Canada International») за 1992–1997.

Колекція українських часописів (понад 300 назв) містить періодичні видання, які публікувалися в Альберті та інших канадських провінціях, США, Бразилії, Аргентині, Австралії, європейських країнах, Україні, Китаї. У складі колекції — раритетні видання: українські газети з Маньчжурії 1930-х, Карпатської України 1938–1939, часописи періоду Другої світової війни.

Музейна колекція УКАМА різноманітна за складом. Це жіночий та чоловічий одяг із Західної України 1-ї пол. 20 ст., вишивки, скрині, кераміка, музичні інструменти, різьба, військові пам’ятки (головні убори, відзнаки, листівки) та гроші Української Народної Республіки, військові пам’ятки Української повстанської армії, дивізії СС «Галичина», військовий однострій австрійського кавалериста (українця з Галичини), твори українського мистецтва: портрети діячів Церкви, поетів, письменників, композиторів, церковні предмети та ін. Про освоєння українцями канадських територій розповідають сільськогосподарські знаряддя праці й домашні речі перших українських поселенців у Альберті.

Бібліотека архіву-музею налічує понад 40 тис. томів видань про українську історію, культуру, літературу. Тут зберігаються, зокрема, рідкісні видання, що друкувалися в Західній Україні на початку 20 ст. та в міжвоєнний час, література про історію українських поселень поза межами України, театральна література та книжки для дітей, англомовні наукові видання з україністики. Важливим напрямом діяльності УКАМА є експозиційна робота. УКАМА проводить мистецькі та документальні виставки на історичні теми (про українців у Канаді, про минуле України), не лише в музеї, а й на різноманітних фестивалях, які відбуваються в м. Едмонтоні та на його околицях.

Цитата

«Тому, що архіви є джерелом для істориків, а музей є обличчям нації-народу, тому Українсько-Канадський Архів-Музей є нам конче потрібний, бо ж лише у власному музеї збережемо свої культурні скарби».

 (Когут М. Дещо про Українсько-Канадський Архів-Музей Альберти в Едмонтоні // Свобода. 1980. Ч. 77. 3 квітня. URL: http://www.svoboda-news.com/arxiv/pdf/1980/Svoboda-1980-077.pdf)


Література

  1. Йопик Г. А. Українсько-канадський архів-музей Альберти: Пам’ятки українських піонерів Альберти. Едмонтон : Накладом Українсько-Канадського Архіву-Музею Алберти, 1982. 140 с.
  2. Макар О. Українсько-канадський архів-музей Альберти в Едмонтоні (УКАМА) // Західньоканадський збірник. Едмонтон : Канадське НТШ, 1998. Т. 37. Ч. 3. С. 156–169.
  3. Матяш І. Архівна та рукописна україніка: Зміст та обсяг поняття, проблема інкорпорації до Національного архівного фонду України (на прикладі архівів Канади) // Бібліотекознавство. Документознавство. Інформологія. 2007. № 1. С. 17–46.
  4. Архівна україніка в Канаді / Упоряд. І. Матяш [та ін.] ; Держкомархівів України [та ін.]. Київ : [б. в.], 2010. 882 с.

Автор ВУЕ

І. Б. Матяш

Покликання на цю статтю

Покликання на цю статтю: Матяш І. Б. Альберти українсько-канадський архів-музей // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Альберти українсько-канадський архів-музей (дата звернення: 8.05.2024).

Увага! Опитування читачів ВУЕ. Заповнити анкету ⟶