Аміноцукри

Аміноцукри.

Амiноцукри́ (від аміни та цукри) — моносахариди, в яких одна гідроксидна група (зазвичай, та необов’язково в положенні 2, заміщена на аміногрупу, окрім глікозиламінів). Системна назва х-аміно-х-деоксимоносахариди [x-amino-x-deoxy monosaccharides]. Наприклад,
D-глюкозамін [D-glucosamine] або 2-аміно-2-деокси-D-глюкопіраноза. Кристалічні речовини, добре розчинні у воді. Виявляють властивості, характерні для амінів і моносахаридів. Є сильними основами, утворюють стійкі солі. Аміногрупу можна легко ацилювати та алкілювати. Під дією лугів і кислоти азотної (нітратної) відбувається дезамінування.

Література

  1. Elshahawi S., Shaaban K., Kharel M. et al. A Comprehensive Review of Glycosylated Bacterial Natural Products // Chemical Society Reviews. 2015. Vol. 44. Is. 21.

Автор ВУЕ

Л. В. Кобріна


Покликання на цю статтю

Покликання на цю статтю: Кобріна Л. В. Аміноцукри // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Аміноцукри (дата звернення: 7.05.2024).


Оприлюднено

Статус гасла: Оприлюднено
Оприлюднено:
11.07.2022

Важливо!

Ворог не зупиняється у гібридній війні і постійно атакує наш інформаційний простір фейками.

Ми закликаємо послуговуватися інформацією лише з офіційних сторінок органів влади.

Збережіть собі офіційні сторінки Національної поліції України та обласних управлінь поліції, аби оперативно отримувати правдиву інформацію.

Отримуйте інформацію тільки з офіційних сайтів


Міністерство оборони України Лого.png

Міністерство оборони України

МВС України Лого.jpg

Міністерство внутрішніх справ України

Генеральний штаб ЗСУ Лого.jpg

Генеральний штаб Збройних сил України

Державна прикордонна служба України Лого.jpg

Державна прикордонна служба України


Увага! Опитування читачів ВУЕ. Заповнити анкету ⟶