Арахіс

Арахіс. Насіння рослин
Арахіс. Загальний вигляд рослин

Ара́хіс, земляний горіх (Arachis) — рід рослин родини бобових. Налічує понад 70 видів.

Характеристика

Усі представники роду — трав’яні рослини заввишки 2–40 см, багаторічники, за винятком однорічника Arachis monticola. У видів роду парноперистоскладні листки, пазушні одноденні квітки, характерні для родини бобових, оцвітина яскраво-жовтого, помаранчевого, червонуватого кольору; плід — нерозкривний біб. Важлива особливість роду — утворення гінофора: після запліднення квітки квітконіжка спершу починає рости догори, а потім повертає донизу і заглиблюється в ґрунт на 8–10 см, де розвиваються плоди. Через це арахіс ще називають «земляний горіх». Арахіс належить до небагатьох рослин, для яких характерне явище геокарпії. Серед видів роду найчастіше вирощують арахіс культурний (Arachis hypogaea), який також культивують і в Україні (в степовій, частково в лісостеповій зонах); рідше — арахіс Пінто (Arachis pintoi).

Географічне поширення

Більшість видів поширені у природі лише на батьківщині роду: в Південній Америці (Бразилії, Аргентині, Болівії). Як культурну рослину арахіс вирощують в Індії, Японії, на острові Мадагаскар, Філіппінських островах. У Африці та Азії (Китай) арахіс культивують з 16 ст. Конго, Нігерія, Сенегал вважають вторинними генетичними центрами арахісу. До Європи (Іспанії, Франції, Італії) він потрапив з Індії та Китаю.

Значення

Насінини арахісу, які часто помилково називають «горішками», — їстівні, містять олію (43–65 %), багато білків (24–35 %), вуглеводів (15–20 %), вітаміни В1, Е, біотин, пантотенову кислоту. Рослини широко культивують саме за цінні поживні властивості насінин (арахіс є однією з основних товарних культур у США), які використовують у харчовій, фармацевтичній, парфумерній промисловості, тваринництві тощо.

Література

  1. Лимар В. А. Арахіс. Київ : Аграрна наука, 2007. 158 с.
  2. Дубініна А. А., Ленерт С. О., Ільків І. С. Дослідження загального хімічного складу сортів арахісу, поширених в Україні // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2012. Вип. 1 (15). С. 422–428.
  3. Moretzsohn M. C., Gouvea E. G., Inglis P. W. et al. A Study of the Relationships of Cultivated Peanut (Arachis hypogaea) and its Most Closely Related Wild Species Using Intron Sequences and Microsatellite Markers // Annals of Botany. 2013. № 111 (1). P. 113–126.
  4. Genetics, Genomics and Breeding of Peanuts / Ed. by N. Mallikarjuna, R. Varshney. Boca Raton : CRC Press, 2014. 266 p.

Автор ВУЕ

Редакція_ВУЕ


Покликання на цю статтю

Покликання на цю статтю: Арахіс // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Арахіс (дата звернення: 28.04.2024).


Оприлюднено

Статус гасла: Оприлюднено
Оприлюднено:
21.03.2021

Важливо!

Ворог не зупиняється у гібридній війні і постійно атакує наш інформаційний простір фейками.

Ми закликаємо послуговуватися інформацією лише з офіційних сторінок органів влади.

Збережіть собі офіційні сторінки Національної поліції України та обласних управлінь поліції, аби оперативно отримувати правдиву інформацію.

Отримуйте інформацію тільки з офіційних сайтів


Міністерство оборони України Лого.png

Міністерство оборони України

МВС України Лого.jpg

Міністерство внутрішніх справ України

Генеральний штаб ЗСУ Лого.jpg

Генеральний штаб Збройних сил України

Державна прикордонна служба України Лого.jpg

Державна прикордонна служба України

Увага! Опитування читачів ВУЕ. Заповнити анкету ⟶