Алупкинський палацово-парковий музей-заповідник

Алу́пкинський пала́цово-па́рковий музе́й-запові́дник — палацово-парковий комплекс, пам’ятка архітектури національного значення. Розташований у м. Алупка, АР Крим. До складу музею-заповідника входять Воронцовський палац-музей, Алупкинський парк і Масандрівський палац-музей Олександра ІІІ. Палацовий комплекс міститься в центрі парку, що терасами спускається до моря.

Алупкинський палац-музей. План

Історична довідка

Вигляд з парадного двору

Палацовий комплекс збудовано 1828–1848 за проектом архітекторів Е. Блора і В. Гунта (обидва — Велика Британія) на замовлення власника Алупкинського маєтку генерал-губернатора Новоросійського краю графа М. Воронцова: головний (1830–1837), бібліотечний (1842–1848), Шуваловський (1830–1842), господарський (1838–1846) корпуси, паркові споруди (1829–1848).

У Горішньому парку 1848 побудовано павільйон з діабазу (архітектор В. Гунт). У західній частині є фонтан «Трільбі» (1829).

11.08.1921 у палаці відкрився історико-побутовий музей, що займав головний, бібліотечний корпуси та парадну їдальню. 1927 у Шуваловському корпусі відкрився санаторій «10 років Жовтня», у господарському — поліклініка з водолікарнею.

За часів Другої світової війни інтер’єри палацу та його мистецькі зібрання зазнали невідшкодовних втрат.

Під час Ялтинської конференції 1945 у Воронцовському палаці розміщувалася делегація Великої Британії.

Від 1956 у палаці працював Державний музей образотворчих мистецтв, з 1958 — архітектурно-художній музей. 1965 утворено Алупкинський палац-музей; на його базі 1990 рішенням обласної влади Криму створено державний музей-заповідник.

Характеристика

Головний корпус, галерея зимового саду, парадна їдальня, фонтан на терасі

Комплекс розплановано вздовж осі схід — захід на терасі, що підноситься на 46 м над рівнем моря. Складається з головного, прилеглих до нього з заходу Шуваловського, зі сходу — бібліотечного корпусів, парадного двору, господарського корпусу з внутрішнім двором. Зі сходу й заходу до парадного двору ведуть брами, вирішені у формах середньовічних фортифікаційних споруд.

Навколо палацу розташований парк у пейзажному стилі площею 40 га. Палацове шосе ділить парк на нижню (регулярну) та горішню (ландшафтну) частини.

Комплекс зведено з блоків місцевого сіро-зеленого діабазу в стилістиці англійської неоготики, до якої долучаються мавританські мотиви. Головний корпус двоповерховий, симетричний, із західного боку засклена галерея зимового саду (1838) поєднує його з корпусом парадної їдальні (1834). Північний фасад, що виходить на парадний двір, — у стилістиці тюдорівської готики 16 ст.: з великими вікнами, еркерами, вежами й банями. Південний фасад, звернений до моря, в аналогічній стилістиці, але центром композиції тут є пишно декорований портал у мавританському стилі на всю висоту споруди.

Інтер’єр парадної їдальні

Збереглися первісні інтер’єри з дубовими різьбленими панелями, ліпними стелями, камінами. У парадних приміщеннях (вестибюлі, кабінеті, ситцевій і китайській кімнатах, блакитній вітальні, парадній їдальні, зимовому саду та більярдній) експонуються палацові інтер’єри з предметами ужиткового мистецтва — меблями, порцеляною, бронзою, творами живопису й скульптури російських і зарубіжних майстрів 16 — 1-ї пол. 19 ст. Зібрання творів образотворчого й ужиткового мистецтв є основою постійних і тимчасових експозицій.

Двоповерховий бібліотечний корпус прямокутний у плані, з триярусною наріжною баштою та еркером на західному фасаді, з’єднується з головним корпусом переходом. Зібрання книг наприкінці 19 ст. нараховувало 25 тис. примірників. Тут зберігалися гравюри кін. 16 — поч. 19 ст. західноєвропейських і російських художників, архітектурні кресленики, географічні карти. На 2018 у меморіальній бібліотеці М. Воронцова — 10393 одиниці зберігання екземплярів 17 — поч. 20 ст.

Шуваловський корпус витягнутий паралельно південному фасаду господарського корпусу й прилягає до західного причілка парадної їдальні. Складається з двоповерхового східного крила, призначеного для розміщення гостей, і одноповерхового західного — для дочки М. Воронцова Софії.

Двоповерховий з внутрішнім двором господарський корпус міститься з північного боку від Шуваловського, відділений від нього проходом. Як і Шуваловський корпус, вирішений у стилістиці середньовічної замкової архітектури. У двір ведуть дві брами з баштами.

Парк і паркові споруди утворюють з комплексом єдиний ансамбль. У парку акліматизовані рослини з Середземномор’я, Південної Америки, Східної Азії, що разом із деревами місцевих порід формують оригінальні паркові композиції (до 200 видів рослин).

Нагромадження брил діабазу утворюють романтичні Великий і Малий Хаоси з гротами, каскадами, терасами, оглядовими майданчиками. Між Великим і Малим Хаосами розташовані три ставки: Дзеркальний, Середній (Форельний), Великий (Лебединий). У центрі Лебединого ставка — пірамідальна скеля, з якої б’є фонтан. Перед південним фасадом палацу на трьох терасах — регулярна частина парку з партерами, сходами, мармуровими балюстрадами, фонтанами, лавами, вазами й скульптурами левів (скульптор Дж. Боннані, Італія). Найбільшою парковою спорудою є «Чайний будиночок» у стилі класицизму 1829 (архітектор Ф. Ельсон, Росія). На березі моря біля палацу — Хаос (нагромадження каміння) зі скелею Айвазовського, що є оглядовим майданчиком.

До складу Алупкинського палацово-паркового музею-заповідника від 1992 входить на правах філіалу Масандрівський палац-музей, розташований за 23 км на північний схід від Алупкинського палацу. Збудовано 1881–1902, спершу на замовлення князя С. Воронцова, згодом — російського імператора Олександра ІІІ, за проектами архітекторів Е. Бушара (Франція) і М. Месмахера (Росія) в стилістиці історизму (французький неоренесанс) з елементами модерну. У триповерховому палаці збереглися й музеєфіковані інтер’єри, меблі, начиння. Палац оточує невеликий ландшафтний парк.

Література

  1. Пам’ятки архітектури й містобудування України: Довідник Державного реєстру національного культурного надбання. Київ : Техніка, 2000. 328 с.
  2. Історико-культурні заповідники України. Київ : Фенікс, 2007. 176 с.
  3. Художественное собрание музея: исследования и материалы / Сост., ред. Г. Г. Филатова. Симферополь : Н. Оріанда, 2008. Вып. 2. 342 с.
  4. Алупкинский дворцово-парковый музей-заповедник. Официальный сайт. URL: http://worontsovpalace.org/?page_id=727

Автор ВУЕ


Покликання на цю статтю

Покликання на цю статтю: Вечерський В. В. Алупкинський палацово-парковий музей-заповідник // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Алупкинський палацово-парковий музей-заповідник (дата звернення: 5.05.2024).


Оприлюднено

Статус гасла: Оприлюднено
Оприлюднено:
05.11.2020

Важливо!

Ворог не зупиняється у гібридній війні і постійно атакує наш інформаційний простір фейками.

Ми закликаємо послуговуватися інформацією лише з офіційних сторінок органів влади.

Збережіть собі офіційні сторінки Національної поліції України та обласних управлінь поліції, аби оперативно отримувати правдиву інформацію.

Отримуйте інформацію тільки з офіційних сайтів


Міністерство оборони України Лого.png

Міністерство оборони України

МВС України Лого.jpg

Міністерство внутрішніх справ України

Генеральний штаб ЗСУ Лого.jpg

Генеральний штаб Збройних сил України

Державна прикордонна служба України Лого.jpg

Державна прикордонна служба України


Увага! Опитування читачів ВУЕ. Заповнити анкету ⟶