Андорра-ла-Велья

Андорра-ла-Велья уночі

Андорра-ла-Велья (Andorra la Vella)

Країна Андорра
Чисельність населення (тис.осіб) 22
Територія (кв.км.) 12


Андо́рра-ла-Ве́лья (кат. Andorra la Vella) — місто, столиця Андорри.

Географічне положення

Місто розташоване на південному заході Піренеїв на висоті 1050 м над рівнем моря (найвища столиця Європи) поблизу гирла гірських річок (Північної Валіри та Східної Валіри), які разом утворюють р. Валіру.

Територія — 12 км2.

Історична довідка

Місцевість була заселена ще в період пізнього неоліту племенем андосинів. Власне місто засноване на початку 11 ст., а з 1278 Андорра-ла-Велья — головне місто Князівства Андорри. Один із районів столиці — старе місто — збудовано в 13 ст. Найвідоміша зі споруд — фортеця Каса-де-ла-Валь (16 ст.), в якій із 1702 розміщувався парламент держави.

В останнє десятиліття 20 ст. Андорра-ла-Велья розвивалася як комерційний центр, що спонукало до формування мережі банківських і фінансових установ. Місто також побудувало свої гірськолижні комплекси, оскільки претендувало на проведення Зимових Олімпійських ігор 2010.

Населення

Загальна кількість населення — 22 128 осіб, густота — 1 844 особи на км2 (2016, оцінка).

Склад населення за етнічними групами: іспанці (43%), андоррці (33%), португальці (11%), французи (7%), решта — марокканці, філіппінці та інші.

За релігійними групами: більшість мешканців є римо-католиками. Коефіцієнт народжуваності — 8,5 на 1000 осіб (2016, оцінка). Коефіцієнт смертності — 5,0 на 1000 осіб (2016, оцінка).

Клімат

Клімат Андорри-ла-Вельї океанічний, з м’яким літом і холодними сніжними зимами.

Середня температура липня — +18 °С, середня температура січня — 0 °С.

Середньорічна кількість опадів — 812,3 мм, максимум припадає на травень та червень (понад 100 мм).

Господарство

Промисловість

Андорра-ла-Велья — комерційний центр країни. Місто також є центром нагромадження великої кількості банків та підприємств. Відоме виробництвом меблів, тютюну та коньяку, які є основними товарами для експорту. У місті є представництва майже всіх провідних фірм світу, оскільки у країні створені сприятливі податкові умови для імпорту товарів.

Сфера послуг

Сфера послуг — провідна в економіці міста.

Андора-ла-Велья — центр міжнародного туризму. Розвинута туристична інфраструктура, багато готелів. Щорічно місто відвідують близько 9 млн туристів.

Транспорт

Невеликий аеропорт Андорра-Ла-Сеу-д’Ургель розташований за 12 км на південь від міста. Найближчі аеропорти, які забезпечують доступ до міжнародних рейсів, розташовано в Іспанії та Франції і з’єднано автобусними рейсами зі столицею Андорри. Місто має прямий доступ до комерційних гелікоптерних перевезень із Андорра-ла-Велья Хеліпорт.

Андорра-ла-Велья не має залізничного вокзалу, хоча тут є автобуси, що з’єднують місто з вокзалами Франції та Іспанії. Не має залізничного сполучення, на її кордоні проходить залізнична лінія протяжністю 2 км, яка з’єднує кілька муніципалітетів Франції.

Найпоширенішим видом транспорту є приватні автомобілі.

Наука, освіта, культура

Наука та освіта

У столиці працює Іспанський Інститут Андорри. Тут розташована Національна бібліотека Андорри, до якої надходять примірники всіх обов’язкових публікації країни. У місті є іспанська міжнародна середня школа та іспанська початкова школа.

Культура та мистецтво

Місто є культурним центром країни. Після реконструкції кінотеатру «Валлс» 1992 було створено комунальний театр, який наразі має стабільну театральну, музичну та танцювальну програми. Головним театром і музеєм є Державний виставковий зал. Для проведення конференцій та важливих заходів державного значення побудовано Конгрес-центр Андорра-ла-Велья. У місті розташована Академія музики. Щороку проводиться шоу музики й танцю (з 1994). У період із липня до серпня відбувається цикл концертів андоррських рок-груп. Популярним є Міжнародний фестиваль клоунів, який відбувається з 2001.

Архітектура

Стара частина міста відома кам’яними вулицями та будинками. Найстарішою будівлею у місті є церква Санта-Колома (9 ст.). У 1999 церкву було номіновано на внесення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Архітектурні пам’ятки міста: фортеця 16 ст. Каса-де-ла-Валь (будинок Долин), церква Сент-Естев, церква Санта-Колома, міст Маргінеда (романський міст), замок і церква Сент Вінсен д’Енклар.

Спорт

У місті є комунальний стадіон Андорра-ла-Велья (розрахований на 1300 місць), спортивний центр (розрахований на 4000 осіб) та муніципальний спортивний центр Серраделз (побудований до Ігор малих країн Європи 1991). Відомі спортсмени міста: І. Ліма (найкращий футболіст Андорри усіх часів), плавці С. Деу, М. Сабат та К. Серкеду (брали участь в Олімпійських іграх).

Література

  1. Матвеев Г. П. Андорра, Лихтенштейн, Монако, Сан-Марино. Москва : Географгиз, 1959. 85 с.
  2. Иванова К. Г. Влияние градоформирующих факторов на планировку г. Андорра-ла-Велья, его архитектуру и благоустройство // Известия вузов. Инвестиции. Строительство. Недвижимость. 2012. № 1 (2). С. 110–123.
  3. Andorra: Doing Business and Investing in Andorra Guide: Strategic, Practical Information, Regulations, Contacts. [W. p.] : International Business Publications, 2019. 300 p.
  4. Andorra // City Population. URL: https://www.citypopulation.de/Andorra.html
  5. Basic Information // Andorra la Vella. URL: https://www.turismeandorralavella.com/en/information/
  6. The World Factbook. Andorra // Central Intelligence Agency. URL: https://www.cia.gov/library/publications/resources/the-world-factbook/geos/an.html

Автор ВУЕ

С. А. Покляцький

Покликання на цю статтю

Покликання на цю статтю: Покляцький С. А. Андорра-ла-Велья // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Андорра-ла-Велья (дата звернення: 3.05.2024).

Увага! Опитування читачів ВУЕ. Заповнити анкету ⟶